dinsdag 18 juni 2024

Beroepenmarkt


Vrijdag was er een beroepenmarkt bij mij op school. 
De derdejaars hebben stage gelopen bij diverse bedrijven en dat presenteren ze dan aan de leerlingen van de onderbouw en een aantal leerlingen van de isk (+internationale schakelklas)
Wij als docenten lopen dan met de leerlingen mee door de school. Het is naast dat je de leerlingen in een hele andere rol ziet ook leerzaam. Ze moeten aan een aantal punten voldoen om te scoren. De score die ze krijgen heeft te maken met de uiteindelijke beoordeling. Dit doen de rondlopende collega's. .
 
De leerlingen van de onderbouw lopen rond en bezoeken alle kraampjes, ze kunnen er wat doen, ze kunnen er informatie krijgen maar ook ligt er bij elke kraam wel iets te eten. zoals dit jaar heel veel roomboterkoekstukjes. maar ook sommige leerlingen hadden zelf wat gebakken wat ik dan weer heel tof vind en leuk.
 
Het is een feestje om er als docent rond te lopen, de leerlingen kregen  in totaal 2 uur de tijd om rond te lopen, vaak denk ik dan wat lang, maar het blijkt dat het echt soms zelfs te kort is. Dit is ook jaarlijks afhankelijk van wat de leerlingen presenteren en hoe actief ze zijn om de leerlingen er bij te betrekken.

De groep tweedeklassers die ik had, had ik mijn lokaal eerst even aangesproken op hoe ze zich moeten gedragen, maar ook meteen gezegd wat er gedaan moest worden, we hadden alles doorgenomen voordat ik ze de markt op liet gaan, in zelfstandige groepjes of gewoon alleen wat ze willen.
 
Daarna konden ze los en konden ze gaan dwalen. Natuurlijk vinden ze dat in het begin even eng... wat ik altijd zeer aandoenlijk vind, omdat ze dan met een derdejaars moeten gaan praten...  en daar zien ze tegenop... maar als ze eenmaal los zijn dan gaat het goed..

De kramen waren onverdeeld in verschillende DP onderdelen.. en daarin de diverse afdelingen, dus waar elk beroep onder valt.. heel leerzaam voor de leerlingen omdat ze dan zien wat waar onder valt wat soms er voor kan zorgen dat ze ineens weten welke richting ze op willen.

Voor mij vlogen die twee uur om en ik vond het weer erg leuk, al moet ik wel zeggen dat ik las 2 uur hoe krijgen we dat vol maar het vloog dit jaar om, ook doordat de leerlingen uit de derde jaar zo betrokken waren en zo mooi met hun kraampjes bezig waren.. 
kortom volgens mij wederom voor herhaling vatbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten