woensdag 30 november 2022

Rene van Kooten.. op zoek naar Rene

 

Op vrijdagavond ging ik met wat twijfel naar deze voorstelling, maar ergens lag er in mijn hoofd dat Rene van Kooten erg goed is.. ik herinner me hem in De beste zangers maar ook in de Passion. waarbij hij tot nu voor mij het mooiste lied heeft gezongen aan het einde op de hof vijver prachtig.
Kortom vroeg in de auto en het was erg rustig onderweg leve het voetbal waar ik niet van hou. Ook de parkeerplaats was zo gevonden , het angstige vermoeden dat het wel eens niet uitverkocht kan zijn. En dat het er veel lege plekken zijn. Tevens kreeg ik weer beelden van de Dolly Dots, veel staan en meezingen waar ik geen fan van ben. Zo niets voor mij maar goed we zullen het zien.  Naast me en voor je zaten een paar dames die met gigantische fototoestellen gingen zitten terwijl er heel duidelijk overal stond geen foto of filmopnames maken. Mijn plek was rij 4 stoel 13 dus erg vooraan. Hoe kon ik het kiezen . Zit meestal wat verder weg maar goed dit is het dan. Het is duidelijk een voetbalwedstrijd avond er zitten heel heel veel dames in de zaak..denk dat heel veel voetbalfans hebben gezegd ga maar met een vriendin ik ga kijken hoe Nederland verliest bij het voetbal. 
Het gedeelte voor de voorstelling was prachtig, anderhalf uur stond Rene te zingen, liedjes die hij belangrijk vond maar ook liedjes natuurlijk uit zijn totale geschiedenis van de musical. Prachtig het geheel werd doorspekt met persoonlijke verhalen. .
Het was helaas jammer dat hij net hersteld was van de griep, met als gevolg dat zijn stem niet optimaal was, volgens mij had hij het beter kunnen afzeggen.. mede omdat de zaal nog niet eens half vol was.
Na de pauze kregen we een korte sessie van nog geen  half uur, ook de verwachte toegift bleef uit, jammer maar dat begreep ik wel, hij kreeg de zaal niet echt mee, niet meezingen, en geen mens ging staan om te dansen etc.. kortom het was een zware avond voor hem en hij was er duidelijk dan ook klaar mee, waarschijnlijk ook door het herstellen van de griep.
De interactieve gedeeltes waren grappig je mocht kiezen wat je wilde horen, ik koos natuurlijk voor het lied Pak maar mijn hand, en dat is ook inderdaad nummer 1 geworden dat hij gezongen heeft, en een quiz over zijn verleden, daar bakte ik duidelijk niets van en met mij velen...
Het was een mooie avond al besef ik me nu ik dit schrijf dat me er eigenlijk weinig van bij is gebleven. dus of het nu echt indruk heeft gemaakt wat hij heeft gezongen.. dat is voor mij nu even een vraag.
 
recensie van de voorstelling

De voorstelling Op zoek naar René  ging in première in Stadstheater Zoetermeer. Dit jaar wordt René 50 jaar en zit hij tevens 25 jaar in het vak. De voorstelling is dan ook een muzikale reis door zijn gehele carrière waarbij ook diverse privé-gebeurtenissen aan bod komen.


Voordat René begon in het musicalvak was hij leraar geschiedenis in Zoetermeer. Op aanraden van Céline Purcell deed hij auditie voor Miss Saigon in het Circustheater en een aantal maanden stond hij tot zijn eigen grote verbazing in het ensemble van de musical. De start van een rijke carrière.

De show opent op originele wijze met een knipoog naar de diverse Op zoek naar programma's die in de afgelopen jaren op TV zijn geweest. Diverse bekende mensen zoals Freek Bartels, Alex Klaasen en Andre van Duin komen in de grappige video aan bod om mogelijk in aanmerking te komen om de hoofdrol van Rene van Kooten te gaan spelen. Na deze opening begint de muzikale reis door de carrière van René, dit varieert in allerlei soorten muziek van uptempo nummers tot intieme kleine nummers. Uiteraard mag Miss Saigon, de eerste musical waar René in speelde niet ontbreken, evenals Aida en er komt zelfs een metal versie van het nummer Toch uit Anastasia voorbij.


Ook het liedje dat René al jaren zingt voor zijn oudste dochter komt voorbij, evenals het nummer Waar blijft de tijd, een bewerking van And so it goes van Billy Joel dat René zong voor zijn jongste dochter die met 26 weken te vroeg geboren werd. Een kwetsbaar en ontroerend moment in de theatershow is het moment dat René praat over het verlies van zijn ouders. Zijn moeder overleed toen hij 11 was en in 2016 overleed zijn vader.

Elke avond zal er een gastartiest aansluiten bij René op het podium, op vrijdagavond was dit Brigitte Heitzer. Het was duidelijk te zien dat de twee een hechte band hebben opgebouwd door de jaren heen. Bijzonder moment was de bekendmaking dat René volgend jaar de rol van Sam zal gaan spelen in Mamma Mia!, hiervoor ging Brigitte op haar knieën om René te vragen of hij haar Sam wilde zijn. Andere gastartiesten die meedoen gedurende de tour zijn Lone van Roosendaal, Vajèn van den Bosch, Maaike Widdershoven en Carolina Dijkhuizen.


Er is gedurende de avond diverse keren interactie met het publiek. Als eerste was er de keuze van het kunnen stemmen op welk liedje na de pauze gezongen moest worden. Later volgt de grote René van Kooten quiz, echter liet hierbij helaas de techniek René een beetje in de steek wat eigenlijk juist weer zorgde voor grappige momenten. Ook werd het publiek diverse keren uitgenodigd om mee te zingen zoals met With or Without You van U2..
Geen opmerkingen:

Een reactie posten