maandag 15 februari 2021

Zagros (film)

In de tv gids zag ik het al staan dat deze film op Canvas zou komen, aangezien ik graag naar filmhuisfilms kijk, dacht ik deze moet ik niet laten lopen, die moet ik gaan zien.. dus had ik de film opgenomen. Wat een prachtige film is dit,  het stukje dat Zagros achter zijn vrouw aangaat die naar Belgie is vertrokken om achteraf hele begrijpelijk redenen.... dat hij als herder zijn schapen wegdoet, dat hij weggaat en dat niemand zijn hond wil... en hij de hond verplicht om thuis te blijven, maar dat hij hem toch achter volgt, de vreselijk trieste scene waarbij je ziet dat hij zijn hond, die hij zo vreselijk lief heeft, zijn keel doorsnijd... de emoties die je ziet.. erg aangrijpend.. maar zo goed in beeld gebracht.De radeloosheid van onderweg zijn, het met tig mensen in een vrachtwagen zitten.. het is aangrijpend.. en ik bedenk me dat veel van mijn leerlingen met hun ouders dit ook hebben doorstaan..

Een film die je moet hebben gezien..

recensie van de film:

 Regie: Sahim Omar Kalifa | 102 minuten | drama | Acteurs: Feyyaz Duman, Maaike Neuville, Aziz Çapkurt, Halima Ilter, Suat Usta, Yusuf Çetin, Steve Van Nuffel, Serkaut Mustafa, Daria Hachem Mohamet Gulli, Leyla Batgi, Karl Ferlin, Brader Musiki, Elvan Kocer, Munip Seven, Ezdam Parilti

De Koerdische Havin noemt haar man Zagros bij voorkeur ‘herder’, naar zijn beroep. De wijze waarop zij dat doet is liefdevol, haast poëtisch te noemen. Deze vrouw is niet op haar mondje gevallen en duidelijk de baas in de relatie. Dat zie je in subtiele blikken, mooi in beeld gebracht door de Belgische filmmaker van Koerdische afkomst Sahim Omar Kalifa.

De handeling in het schrijnend ontroerende ‘Zagros’ wordt bruusk in gang getrokken, wanneer Havin, wanneer Zagros in het veld is, huisarrest krijgt van de dorpsoudsten, zeg maar gewoon ontvoerd wordt, omdat zij zonder man de bergen zou zijn ingegaan. Niet voor niets wil deze zelfstandige vrouw naar Istanboel of Izmir verhuizen. Of is er meer aan de hand?

Al snel blijkt dat er een neef is in België waar Havin contact mee heeft, om een nieuw leven te beginnen – zonder Zagros, van wie zij zegt teveel te verschillen. Omdat Zagros en Havin getrouwd zijn, een dochter hebben en zij zwanger is van een tweede, komt dit vanzelfsprekend hard aan bij de schaapherder. Toch vertrekt Havin, Zagros verbijsterd maar hoopvol achterlatend: hij zal haar en dochter Rayhan nareizen.

Wat bezielt een vrouw uit het Turks-Koerdische bergland, om zo met haar man en familie om te springen, in een cultuur van eerwraak? Schijnbaar respectvol vertelt Havin Zagros haar plan, en de vrouw lijkt volstrekt overtuigd van de noodzaak in België een nieuw bestaan op te bouwen – de kijker met haar. Zagros is dol op Havin en gelooft elk woord. En de kijker met hem; dat is misschien nog wel het meest bijzonder.

Kalifa speelt met de sympathie van de kijker, omzeilt clichés over ontsnappen aan herkomst, en stelt de intermenselijke dynamiek centraal: de mooie, wereldse Havin is opportunist, het wereldvreemde herdertje Zagros idealist; een dergelijke dynamiek vind je overal tussen geliefden. Koerd of Belg, dat maakt niet zoveel uit, lijkt Kalifa te zeggen; overal heersen dezelfde belangen en soms de liefde.

Hoofdrolspelers Halima Ilter (Havin) en Feyyaz Duman (Zagros) tonen zich zeer adequaat; er is een geserreerde vorm van chemie, alsof de twee niet zonder elkaar kunnen maar ook ingedut zijn. Havin heeft flair, Zagros oprechte toewijding – zoals dat zo vaak gaat in relaties. En Koerden wantrouwen hetzelfde als westerlingen, omdat het hart maar één kleur kent. Het is dezelfde kleur als die van de wraak.

Indrukwekkende film 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten