woensdag 17 februari 2021

praatzingen

Vriend Christian heeft ooit de term praatzingen gelanceerd.. en ik wist meteen wat hij bedoelde...

Een groot voorbeeld is de grand lady van het Nederlandse Lied, die een prachtige carrière heeft gehad, en nog steeds de vruchten plukt van haar verleden met nog regelmatig te zingen, laat ik zeggen te praatzingen.

Begrijp me goed, ik vind Willeke een topzangeres, heb ook menig cd van haar in mijn muziekkast staan, en kan nog altijd wegdromen bij haar liedjes,  de talloze keren dat haar liedjes mij troosten.. prachtig.

Toch moet me van het hart dat op een gegeven moment is het klaar, is het genoeg geweest, het is mooi dat je nog graag wilt optreden, omdat het bloed kruipt waar het niet kruipen moet, namelijk op de bühne..  soms moet je accepteren , zoals  de Nederlandse Vedette van het Luisterlied  Liesbeth List die besloot om te stoppen met zingen omdat het niet meer ging, ze vergat teksten, ze leed aan een vorm van geheugenverlies. Ze heeft prachtig afscheid genomen en is in ruste gegaan..  dat heeft ze prachtig besloten we zullen haar altijd herinneren als  Liesbeth LIST die zo prachtig haar liedjes kon vertolken, maar ook die zo waardig afscheid nam mee een prachtig tournee, maar ook met een prachtige tv show.. 

Toch blijft Willeke het proberen, ze treed op in programma's zoals een keer bij de beste zangers van Nederland en ik dacht alleen maar doe dat nou niet.. ze was niet meer tekst vast, ze zette soms verkeerd in en vooral ze zong niet meer ze praatzong..  ze praatte als het waren het liedje..... ze deed alsof ze zong.. en dat is jammer, je gaat haar onthouden als het praatvrouwtje..

Afgelopen zaterdag zat ik te kijken naar Stef Bos, ook een prachtig artiest. die echt zijn sporen heeft verdient. ben ook bij shows van hem geweest die stonden als een klok, hij had prachtige verhalen naar zijn liedjes en nam je zo mee door zijn show die geen moment verveelde..  toch ook hij bij de beste zangers, hij heeft prachtige teksten geschreven,  maar ook hij viel ineens op dat hij aan het praatzingen was.. het ging niet meer zoals het moet gaan. Al is het een pracht mens, een gevoelsmens. Ik herinner me bij de Samenloop voor Hoop in Alphen dat een artiest niet kwam opdagen, Stef die op dat moment een optreden had in het Castellum hoorde dat en zonder er ook maar iets voor te vragen ging hij naar het park waar hij dus een show gaf met liedjes achter een piano..  dat is Stef.. gewoon dat doen wat nodig is.

Toch keek ik dus naar die show van hem en inderdaad het lied is die nu later prachtige tekst werd inderdaad op een gegeven moment een praatzing liedje..  en ik dacht alleen maar doe maar niet.. zing of stop.. dit doet zon afbreuk aan jou als artiest, zing gewoon niet meer de liedjes die je altijd zong. maar maak nieuwe die passen bij je ouder geworden stem die dat bereik niet meer heeft wat hij heeft gehad.

Kortom ik hoop dat veel oudere artiesten als het niet meer gaat gewoon zoals Liesbeth en ook Ramses  waardig afscheid nemen om te worden herinnerd als de sterren van Nederland en niet als die artiesten die te lang zijn doorgegaan omdat zij het zo leuk vonden....  

Ik ben een groot voorstander van dat er een commissie ontstaat die  hierin een stem heeft

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten