donderdag 17 oktober 2019

actie voor de voedselbank

Al jaren doen wij als school op de dag aan het einde van de projectweek, een maatschappelijke stage. 
De leerlingen uit alle tweede klassen krijgen een wijk in Alphen aangeboden en gaan dan bij mensen aanbellen met de vraag of ze iets hebben voor de voedselbank. 

Ze krijgen natuurlijk van ons een briefje mee waarop alles nog eens extra duidelijk staat, waarin ook staat dat ze geen geld mogen aannemen, dat ze alleen producten mogen aannemen met een geldig houdbaarheidsdatum etc. Gewoon om dingen zeker te stellen.

Alle bewoners in de te bezoeken straten krijgen een brief thuis waarin ook staat dat de leerlingen van onze school langs komen, in de plaatselijke sufferdje staat het ook, via sociale media besteden we er aandacht aan, dit om te voorkomen dat mensen niet weten wat ze overkomt maar ook om de leerlingen te behoeden dat ze in situaties komen waar ze niet in moeten komen. Dit met name met betrekking als mensen geld aanbieden om iets te gaan kopen, dat doen wij dus niet.

De leerlingen hebben eerst de SAQI test om daarna de wijken in te gaan. Op en centraal punt in de wijk staat dan hun coach of iemand anders van school met hun auto om de boodschappen die ze krijgen in de auto te leggen zodat ze niet zo hoeven te sjouwen.

Als de tijd om is, zo rond half 12 keren de leerlingen terug naar school om hun opgehaalde spullen af te geven. Dan staan op dat moment diverse tafels klaar met daarop al kratten van de voedselbank, en collegas die alles innemen en controleren op datum. Wij bergen dan ook altijd alles op in de juiste vakken zodat alles goed verdeeld is. 

Het is voor ons altijd erg mooi om te zien hoe de leerlingen over hun schroom heen gaan, bij de eerste bel zijn ze wat zenuwachtig, maar hoe meer ze aanbellen hoe gemakkelijker het gaat worden. hoe stoerder ze gaan doen, ze wennen,. Het is ook een mooi sociaal proces en een mooi groei moment.

Als ze dan op school komen zijn ze ook bere trots op zich zelf en en op wat ze hebben opgehaald..  wij ook als collega's. dit zeggen we dan ook altijd tig keer tegen ze.

Elk jaar weer herken je soms dingen uit een kerstpakket omdat er heel veel bij zit. maar wat mensen ook geven en dat is helemaal geweldig, flessen met wasmiddel, koffie en noem maar op, gewoon omdat ze willen delen en het kunnen missen.. 

In mijn hart ben ik altijd heel trots op Alphen en hun bewoners als we weer tig kratten hebben kunnen vullen voor de voedselbank.  Nog meer ben ik trots op onze kanjers die dat toch maar even doen , die naast een geweldige prestatie ook een mooi groeiproces doormaken naar hun zelfstandigheid en leren iets te doen voor een ander belangeloos maar gewoon omdat het goed is om voor een ander iets te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten