woensdag 5 oktober 2016

roots

Zelden heb ik een tv serie voor de tweede keer gezien die nog meer indruk maakt na lange tijd, dan waar ik vanmiddag de laatste opgenomen aflevering heb bekeken. De tv serie Roots. Tot tranen toe geroerd heb ik zitten kijken, het ging vanzelf, ik keek, en dacht eerst ik kijk maar een uurtje maar voor ik het wist zat ik toch ineens de hele aflevering af te kijken. 

Wat zijn de mensen uit Afrika ontzettend veel leed aan gedaan, maar daarnaast zag ik de kracht van deze mensen. Het onoverwinnelijke geloof in elkaar en hun natuur. De veerkracht die ze hebben om te overleven tegen alles in. 
Mooi vond ik de beelden waarin je ziet dat er emotioneel heel veel gebeurt, de spelers die geweldig acteerwerk leveren, waarbij ik mijn ogen niet droog kon houden...


Als je ziet, in de film vorm dan, hoe het leven van een hele familie is verlopen doordat hun grootvader is meegenomen als slaaf, als je ziet wat een leed ze is aangedaan, hoe ze zijn behandeld als dieren. gegeseld verkracht, verkocht, families gewoon uit elkaar getrokken omdat het kon. 

Ik ben er boos om merk ik, dat mensen dachten dat ze door hun blanke kleur meer waren dan mensen die een kleur hadden. Afschuwelijk.

Dan kom ik ineens op de zwarte pieten discussie.. ik vind dit een lastige, omdat ik na het herzien van deze film me zo goed in kan beelden en voelen wat de mensen van Afrikaanse afkomst voelen, zeker als je ziet hoe sterk een familieband is die eeuwen en eeuwen terug gaan. In het begin was ik, en daar ben ik eerlijk in, ook niet blij met het idee dat onze Zwarte piet moet verdwijnen, maar nu denk ik, ach we bemoeien ons ook met het stierenvechten in Spanje dat mag niet, al behoort het bij de Spaanse cultuur,  dus men mag zich met onze culuur bemoeien, en als we wijs zijn en als we gewoon nuchter nadenken.. wat verliezen we nu... niets, we verliezen alleen onze waardigheid en het respect als we blijven vasthouden aan de Zwarte Piet.. laten we wijs zijn, voor de kinderen maakt het niet uit, als ze maar hun  pakjes krijgen en voor ons, als ouderen en wijze mensen zou het ook niet uit mogen maken omdat we weten wat voor historisch leed verborgen zit achter Zwarte Piet.

Daar komt bij , dat ik bij het bezoek in het Vaticaans museum, werd geconfronteerd met het erfgoed van een Paus die vond dat men niet meer de mannelijke geslachtsdelen mocht tonen, dus die werden er hardhandig afgekapt..  maar niet bij een beeld waar een donkere man naakt stond.. dat was geen mens maar een dier in die tijd.. dus hoefde hij niet ontmand te worden... als je er zo over nadenkt is het wel gek dat men allemaal de blanke mannen gecastreerd heeft maar niet de gekleurde mannen....
bijzonder

Voor een ieder die nog steeds twijfelt over wel of niet Zwarte Piet, raad ik aan om de  serie Roots toch echt te gaan kijken. Okey hij duurt in totaal 8 uur, en als je dan nog, met droge ogen zit te kijken en kan zeggen Zwarte Piet is ons cultureel erfgoed.. dan moet je er maar voor gaan vechten, maar ik denk dat een ieder, die iets van menselijkheid in zich heeft, net als ik zegt.. laten we maar stoppen met die Zwarte Pieten discussie. laten we maar kiezen voor de gekleurde pieten.. net zo gezellig.. maar liever geen witte piet.. ik vind clowns zo eng.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten