maandag 23 december 2013

een kerst die elke kerst overbodig maakt (Slot)

 
Slot
 

Vincent is wat doortastender soms in dit soort situaties en bedenkt zich niet en vraagt of dat agent zin heeft in een kop koffie en of hij misschien samen met zijn partner binnen wil komen. Dat doen de agenten. Even later zitten de vier mannen te praten, en zit Marco te luisteren wat er gezegd word. Hij zelf verteld ook zo zijn ding. De agenten zijn het met Stanley en Vincent eens dat dit geen doen is van het tehuis waar Marco zit. Ze zijn het er ook over eens dat Marco eigenlijk niet bij deze twee mannen kan blijven wonen of slapen, omdat er aangifte is gedaan. Nadat Vincent en Stanley met elkaar hebben gepraat besluiten ze om Marco toch maar te laten gaan naar het tehuis waar hij woont.
Als ze afscheid nemen van Marco, die in tranen is, beloven ze hem dat ze hem komen opzoeken op eerste kerstdag en dat ze dan samen wat leuks gaan doen. Dat hij altijd welkom is bij hen als hij zin heeft en altijd mag komen logeren.
Jasper, de kat, die altijd alles aanvoelt wat er speelt, loopt naar Marco toe en begint hem kopjes te geven. Marco aait Jasper nog een keer en dan stapt hij in de auto van de politie om terug te gaan naar zijn woonplaats. Hij zwaait zo lang als hij kan, totdat hij de twee mannen niet meer ziet staan.
Na een paar dagen waar Marco elke dag iets hoort van Stanley en Vincent, een telefoontje, een kaartje, soms een brief, een foto van Jasper, is het dan zo ver dat Stanley en Vincent hem komen opzoeken. Inmiddels is het eerste kerstdag.  Marco is best wat zenuwachtig omdat hij niet zo goed weet wat er nu gaat gebeuren en hoe het zal verlopen.
Vol spanning staat hij al de hele ochtend voor het raam te kijken en hoopt dat de auto van zijn nieuwe vrienden gauw komt. Ze hadden al aan Marco laten doorschemeren dat ze een verrassing hebben voor hem. Marco is reuze nieuwsgierig wat dat is.   Eindelijk ziet hij de auto van Stanley en Vincent om de hoek van de straat komen waar het tehuis staat. Hij rent naar de voordeur en vliegt naar buiten. Hij is zo blij dat de twee mannen er aan komen en dat ze zich aan hun woord hebben gehouden.  Hij springt van geluk. Als Stanley uit de auto stapt vliegt in de armen van Stanley die inmiddels al  naast de auto staat.
Daarna begroet hij Vincent  die hij ook in de armen vliegt, met z’n drie├źn gaan ze naar het huis waar de mentrix van Marco wat zuur staat te kijken in de deuropening. Stanley geeft keurig een hand en stelt zich voor aan de mentrix. Hij valt meteen met de deur in huis door te zeggen tegen Marco dat hij  een tas moet inplakken voor een aantal dagen, omdat hij bij hun komt logeren als hij dat wil. Marco weet niet wat hij hoort, is dit nu de verrassing, mag hij zomaar bij Vincent en Stanley en niet te vergeten Jasper slapen , wat een feest is dit, dit is nu al de mooiste kerst voor Marco sinds jaren. Dit keer niet in het duffe tehuis met die gasten die hij toch niet mag.  Hij vliegt naar boven om zijn tas in te pakken, ondertussen gaan Stanley en Vincent met zijn mentrix in haar kantoor zitten. Stanley vraagt haar wat de mogelijkheden zijn om Marco permanent in huis te laten wonen, omdat hij en Vincent dat graag willen en Marco kennelijk er behoefte aan heeft om bij een gezin te wonen wat stabiel is. De mentrix kijkt wat moeilijk maar zegt dat er mogelijkheden voor zijn, maar dat het nogal wat voeten in aarde heeft. Er zal eerst onderzocht moeten worden of Stanley en Vincent wel geschikt zijn als pleegouders, dat er een hele procedure aan vast zit. Maar dat ze wel een goed woordje wil gaan doen voor hun twee, omdat ze Marco al eerder zo goed hebben geholpen.   Ze stemt er mee in dat zolang er geen andere plek voor Marco is hij bij Stanley en Vincent mag wonen .Als Marco beneden komt met zijn tas en zijn jas al aan, staan ze op, ze geven de mentrix een hand en vertrekken met Marco naar Amsterdam.
Wederom staat de kerst cd aan en weer zingen ze met elkaar uit volle borst de liedjes mee. Ze hebben het onderweg reuze naar hun zin.
Bij aankomst bij het huis van Vincent en Stanley, stapt Marco uit en kijkt zijn ogen uit, het hele huis zit in de kerstsfeer, met heel veel lichtjes, gelukkig niet van die vreselijke gekleurde flikker lichtjes maar stijlvolle ledlampjes die gewoon branden. Hij staat met zijn mond open te kijken. Als hij het huis in komt, ziet hij bij de kerstboom, naast het mandje van Jasper, kadootjes liggen, en op die kadootjes staat zijn naam. Marco kijkt wat onwennig om zich heen, gelukkig voelt Jasper wederom de stemming goed aan en hij loopt meteen naar Marco en geeft kopjes. Deze afleiding is helemaal goed voor Marco en hij begint meteen Jasper te aaien en met hem te spelen. Stanley en Vincent kijken elkaar aan  en stralen allebei.
Als de kadootjes zijn uitgepakt en er uitgebreid is gegeten vraagt Stanley om een moment van stilte. Hij begint te vertellen over een jongetje dat moederziel alleen was, over een trein, over een man, die een hart van goud heeft die dat joch heeft gered, en dat daaruit misschien wel een nieuw gezin kan ontstaan.
Marco knippert met zijn ogen, hij kijkt verbaasd naar Stanley en naar Vincent die ook begint te lachen. Dan vertelt Stanley aan Marco dat Vincent en hij besloten hebben om hem in huis te nemen voor altijd. Dat zijn mentrix alles er aan zal doen om dit voor elkaar te krijgen en dat ze een goede kans maken.
Marco is stil en kijkt de twee mannen aan, dan vliegt hij in beide armen en springt samen met ze door de kamer.
Om elf uur moet Marco naar bed,  hij vraagt waar zijn kamer is, en Stanley en Vincent lopen met hem mee naar boven, ze wijzen naar een deur en zeggen dat hij daar slaapt. Als Marco naar de deur kijkt ziet hij al dat er een bordje op hangt waarop zijn naam staat. Het is dus echt zijn kamer. Heel verbaasd kijkt hij naar het kattenluikje in de deur. Dit is de enige kamer met een deur met een kattenluikje  er in. Stanley legt uit dat Jasper eigenlijk niet op de slaapkamers mag slapen maar dat Jasper, sinds ze de kamer hebben aangepast aan de mogelijkheid dat Marco bij hun komt, hij elke nacht daar heeft geslapen. Er staat zelfs een mandje voor Jasper.
 Nadat Marco zijn tanden heeft gepoetst, zijn pyama aan heeft getrokken en in bed ligt, kijkt hij om zich heen, hij is intens gelukkig. Het duurt niet lang of ineens ligt Jasper bij hem in bed. De kat kruipt onder de dekens en gaat in het holletje van zijn armen liggen, zo tegen zijn buik, en begint te spinnen.
Terwijl Marco onder het kinnetje van  Jasper aait, denkt hij dat dit echt een kerst is die elke kerst overbodig maakt, terwijl hij langzaam wegzakt in een tevreden slaap, begint het buiten zachtjes te sneeuwen.
Beneden op de bank zitten twee mannen, dicht tegen elkaar aan en stralen. Ze zijn intens gelukkig  en zeggen tegen elkaar, dit is ons mooiste kerst ooit, wat krijgen we een mooi kado dat Marco op ons pas is gekomen…
Terwijl ze nog een glas wijn inschenken bij de open haard, kijken ze naar buiten waar het zacht sneeuwt, ze kijken elkaar aan en zeggen niets omdat de stilte genoeg zegt .
Allemaal een mooi en goede kerst en maak in 2014 niet alleen jouw dromen  maar ook die van anderen waar .
 * Noot van de schrijver, natuurlijk besef ik dat dit niet kan en mag etc, en dat het aan het einde niet helemaal geloofwaardig is, maar is kerst niet een feest van hoop en van samen zijn.. lees zo ook het verhaal en lees wat geluk zoal kan doen voor iemand. Het verhaal is ontstaan uit verschillende verhalen van de mensen om me heen, soms van leerlingen, soms van collega's en soms gewoon wat ik zag gebeuren. Tevens is een ieder vrij om dit verhaal te vertellen, voor te lezen etc zolang je maar mijn naam vermeld. Het verhaal zal zeker nog op mijn website komen, www.flarden.nl, en in de nieuwste bundel samen met het verhaal Kerstfeest voor Rico, gewoon omdat ik het belangrijk vind dat dit ook bewaard blijft en niet door de vluchtigheid van het internet verdwijnt.
psje ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat na het lezen van dit verhaal.

 

1 opmerking:

  1. Heel mooi verhaal wat volgens mij nu kort is verteld, maar wat met hetzelfde gemak met wat meer plotwendingen wat meer uitdiepen van de personages een boek zou kunnen worden. :-)

    BeantwoordenVerwijderen