donderdag 8 februari 2024

About Smith ( film)

 

Wat een heerlijke film is dit.. vooral als hij net zijn eerste brief schrijft aan zijn foster parents kindje... waarin hij zo van leer trekt over zijn situatie hilarisch tegen dat jongetje..  prachtig. maar ook de andere scenes waarbij hij op bezoek gaat bij de aanstaande schoonouders van zijn dochter,  een bijzonder gezin maar ook hoe hij daar is. hij slaapt daar voor het eerst in een waterbed.. met als gevolg dat hij dus de volgende dag met een stijve nek wakker word, maar het alleen al hem worstelen om in dat bed te gaan liggen..  een solo om u tegen te zeggen, denk ook dat de hele crew zich slap heeft gelachen. en zo zijn er nog hele mooie dingen in de film.. luister, als je de film gaat zien. vooral naar zijn speech voor het bruidspaar, waar hij dus eigenlijk totaal niets zegt. maar dat wat hij zegt zijn zulke steken onder water naar dat gezin. prachtig...  Heel ontroerend is ook de scene op het eind waar hij dus een brief krijgt met een tekening van zijn FP kindje, dat hij helemaal in tranen is...  zo mooi ik vind deze film zeker een aanrader en wie weet is hij nog op een streaming dienst te zien.


recensie over de film:

Zonder doel in je leven heeft het leven geen zin meer. Daar kan Warren Schmidt (Jack Nicholson) over meepraten. De succesvolle baan die Schmidt jaren had is nu omgeruild voor een pensioen. En zoals zoveel gepensioneerden heeft Warren het gevoel nergens meer bij te horen. Zijn vrouw en dochter zijn van hem vervreemd en het enige wat betekenis aan zijn leven gaf was zijn werk. Op zijn werk is hij echter niet meer nodig; zijn baan is overgenomen door één of andere snelle jongen met een Prodent-bekkie. De dochter van Warren Schmidt staat op het punt te trouwen met een man die hij absoluut niet geschikt vind voor zijn dochter. Hij wil niets liever dan zijn dochter overtuigen van het feit dat ze een verkeerde keuze heeft gemaakt. Maar wie luistert er nu naar een vader die er nooit voor je was? Warren zoekt wanhopig naar een manier om invulling aan zijn nu lege bestaan te geven. Op een avond ziet hij een reclame op TV van een foster-parents vereniging. Warren reageert en is daarmee foster-vader geworden van Ndugu Umbo, een jongetje uit Tanzania. Naast geld, begint Warren ook regelmatig brieven naar Ndugu op te sturen. In de brieven vertelt hij openlijk over zijn problematische leven. Met genoeg tijd om na te denken over alles, beseft Warren dat hij maar een leeg leven heeft geleid. Als vervolgens het noodlot toeslaat, neemt Warren´s leven een drastische wending.

Commentaar

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: About Schmidt is één van de beste films die we dit jaar hebben gezien. Regisseur Alexander Payne, die voorheen niet veel meer heeft gepresteerd dan enkele soft-erotische playboyfilms en wat lauw ontvangen komedies, laat met deze film zien dat hij toch heel wat in huis heeft als regisseur. Payne weet enorm subtiel om te gaan met zijn spanningsopbouw en het ritme van de dialogen. Hierdoor komen de scènes tegelijkertijd realistisch en surreëel over. Ook Jack Nicholson´s acteerwerk is een belangrijke plus-factor bij deze film. Hij weet de leegte, wanhoop en andere gevoelens van zijn personage Warren Schmidt leven in te blazen op een manier die tegelijkertijd erg treurig en erg humoristisch is. En soms weet je als kijker ook daadwerkelijk niet of je nu moet lachen, of moet huilen. De scènes waarin Warren zijn brieven aan het Tanzaniaanse jongetje Ndugu schrijft hebben veel weg van een biecht en zijn een erg originele manier om bepaalde gevoelens van Schmidt over te brengen op het publiek. Veel mensen zouden About Schmidt een pessimistische film vinden en toegegeven: je zult er niet super-vrolijk van worden, maar er zit toch een onderliggende boodschap in de film die zeker tot nadenken zal aanzetten. Een film om over na te praten en wat ons betreft één van de beste films uit 2002, aanrader!

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten