zondag 9 januari 2022

Rots en water

afgelopen 5 weken hebben we met een aantal leerlingen de training rots en water gegeven

Deze training is er voor om de leerlingen te leren dat ze soms rots moeten zijn en soms water, dat ze soms mee moeten gaan met de stroom maar soms ook  moeten zeggen hier stopt het...

Het is een weerbaarheidstraining die we geven.

Heel veel jaren geleden heb ik deze training gevolgd in Arnhem, erg leuk was het toen, de mensen die er waren hadden allemaal hetzelfde doel en werkten daar ook aan, de kinderen leren om voor zichzelf op te komen

De man die deze training in Nederland groot heeft gemaakt is Freek Ykema, een klein mannetje maar wat een spieren en wat een kracht had hij. Van hem, zijn zoon en een vriend van deze zoon, kreeg ik die training. Ik herinner me nog dat ik met een geweldige vent uit Belgie op een gegeven moment alle oefeningen samen deed die we moesten doen, mede omdat we aan elkaar gewaagd waren en er ook de lol van inzagen.

Er zaten natuurlijk ook dingen bij die ik echt niet kon bevatten en dus ook dom vond, maar wel deed, dat was noodzakelijk vond ik, maar toch. het werkte anders. ik zie me nog staan met een bol energie in mij hand om deze door te geven aan mijn buurman, de hiervoor genoemde jongen..  ik geloofde er niet in, en voelde dus ook niets. .zijn reactie was precies als die van mij.. hier konden we niets mee.

Het ultieme moment was het doorslaan van een plankje. dit vanuit je kracht.. ik vond dat geweldig, je schreef je doel erop en je sloeg het plankje door.. prachtig, je merkte dat je je kracht vanuit je kern pakte... heerlijk. dat plankje heeft nog jaren altijd op mijn bureau gestaan omdat het me bewust maakte dat ik dus sterker was dan ik dacht.

Afgelopen weken mocht ik bij een collega dit samen geven, zij gaf de training ik keek voornamelijk toe, om zo te leren hoe zij het deed, dit ook omdat ik er al heel lang uit was en niet goed wist wat de nieuwe regels etc waren.

Er bleek niet zoveel veranderd, wel viel me op dat ik veel oefeningen ook gebruik bij Sova, Faalangst en in mijn lessen. dus het was wel bekend, al had ik ze vaak in een afgezwakte vorm


De laatste les mochten onze leerlingen het plankje doorslaan. en het was uniek om te zien..  sommigen deden het zonder gedoe, die deden dat gewoon..  maar sommigen moesten het een paar keer proberen.. het was een feest gewoon om te zien hoe ze het deden. .ik was verbaasd bij sommige kinderen, en net als zij zo blij dat gelukt was. dat ze hun innerlijk kracht hadden gevonden en konden gebruiken.. heerlijk.. het was een feestje om te zien hoe die kinderen na deze serie trainingen het plankje doorsloegen en hoe ze de zaal verlieten, zo prachtig en genieten.  


Wat zijn het toch cadeautjes om zo les te mogen geven en dit resultaat te krijgen.. heerlijk. ik heb een mooie baan met prachtige kinderen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten