maandag 3 januari 2022

Boy erased (film)

 

Deze film stond al heel lang in mijn lijst van opgenomen films om eens te gaan bekijken. Het gekke deze film raakt me tot in mijn ziel, ik was boos, verdrietig, verbaasd, maar ook een stuk bewondering voor de zoon.. Mijn hemel wat heeft men toch vreemd, en nog steeds , gereageerd op de LHBGQ gemeenschap. en dan een soort van goeroe die jongen kinderen die minderjarig zijn, gaat hersenspoelen omdat ze dan door God worden geaccepteerd.. afschuwelijk..  bah..
Maar wel weer goed om deze film weer eens te zien, ook de wetenschap dat nog steeds in de VS dit soort praktijken worden toegepast.. en dan, heel bijzonder, hiervoor had ik de film Down Town Abby, voor de tweede keer gezien, waar in de prachtige zin komt, als twee mannen samen lopen, die heimelijk verlief op elkaar zijn, zeggen nu is de tijd er nog niet rijp voor maar wie weet over 50 jaar.. wat zo hoopvol klonk.. maar als ik deze  film zie, ik hoor wat er allemaal gebeurt en blijft gebeuren. word ik er triest van en verdrietig die 50 jaar is niet gehaald wie weet ooit al zijn we redelijk op de goede weg... 
Een film die echt moet worden gezien om ook te beseffen wat er mensen aan gedaan word die gewoon van iemand houden die van het zelfde geslacht is....

Recensie van de film:

De film ‘Boy Erased’ stond sinds het uitkomen boven aan mijn kijklijst. Het heeft een aantal maanden geduurd voordat ik de mogelijkheid had om de film te bekijken, maar nu was het eindelijk zover. De reden waarom ik de film wilde zien, was dat ik benieuwd was hoever de makers zouden gaan. Er werd de afgelopen jaren regelmatig gesproken over dit soort therapieën, waarbij je als homoseksueel zou kunnen genezen.

Jared is zoon van een pastoor afkomstig uit een Amerikaans dorpje en homoseksueel, wat voor problemen zorgt bij zijn ouders Nancy en Marshall. Zij zetten hem voor het blok: hij moet naar de therapeut Victor Sykes opdat hij ‘genezen’ kan worden van zijn seksuele geaardheid. Jared heeft voortdurend de nodige twijfels over zijn seksuele gevoelen. Omdat hij niet uitsluit dat zijn ouders gelijk hebben, begint hij aan de conversietherapie.

In de recensie van ‘Boy Erased’ wil ik mijn indrukken en gedachten over de film met je delen. Om te beginnen met de hoofdrol spelers van de film. Het draait om Jared Eamons, en wordt in de film door Lucas Hedges gespeeld. Hij weet je op een goede manier mee te nemen in de achtbaan van emoties maar vooral in zijn gedachten gang.

Als jij als LGBTI persoon opgegroeid in een omgeving dat je seksualiteit niet accepteert, dan kan het heel lastig zijn om de rest van de wereld te ervaren. De manier waarop de film begint sleept je direct mee in het persoonlijke en bizarre verhaal. Waarbij de ontwikkeling van Jared centraal staat. Door een aantal gebeurtenissen veranderd zijn kijk op de wereld, en zie je hem groeien.

De ouders van Jared Eamons worden gespeeld door Nicole Kidman en Russell Crowe. Beide staan bekend om andere films en ook met ‘Boy Erased’ stellen zij absoluut niet teleur. Toch had ik aan het begin van de film mijn twijfels, omdat bekende acteurs niet altijd een goede match zijn met zo’n film. Het werkte en pakte heel goed uit, een aantal persoonlijke scenes zorgde bij mij voor een brok in mijn keel.

Zoals het moment dat Nancy en Jared in een restaurant zit, en moeder de knoop heeft door gehakt om vanaf nu voor haar kind op te komen. Nicole Kidman brengt dat op zo’n emotionele manier. Ook de manier waarop Russell Crowe de vader rol neerzette was heel goed. Want de meningen kwamen niet overheen, toch zag je de liefde er in terug.

In die scenes zag je hoe vader en zoon of moeder en zoon keken naar de persoonlijke interpretaties van, bijvoorbeeld de bijbel of hoe zij in het leven staan. De makers weten dit op een integere manier in beeld te brengen, zonder dat er een te grote Hollywood filter over heen wordt gelegd. Waardoor het heel intiem overkomt.

Als laatste rol wil ik het karakter Gary bespreken, hij wordt gespeeld door Troye Sivan. Het karakter is één van de jongens die naar de therapieën gaan. Je merkt in ‘Boy Erased’ dat ondanks de verschillen er toch een band wordt opgebouwd. Ik had de rol van Troye nog wat groter gezien, maar zijn muzikale ondersteuning gaf mij al genoeg voldoening.


Over de muziek in ‘Bo Erased’ gesproken, dat was namelijk heel erg goed. Het voelde voor mij aan als een warme en ondersteunende deken. Het wist de film de juist druk te geven wanneer dat nodig was. Op de momenten dat er bijvoorbeeld spanning was, hoorde je dat terug. Zonder dat het een hysterische bedoeling werd.

Ja Nu praat ik over ‘Boy Erased’ of het allemaal heel makkelijk verloopt. Zo gaat het namelijk niet, er zijn een aantal scenes waarbij ik als homoseksuele man mij ongemakkelijk of vernederd voelde. De makers wisten mij op zo’n manier te raken, dat het heel persoonlijk werd. Alsof de karakters die je in de film zag, jou als mens/persoon niet accepteerde.

Je kan het eens of oneens zijn met de boodschap van ‘Boy Erased’. Toch ben ik blij dat dit verhaal wordt verteld. Tot op de dag van vandaag zijn er mensen die het niet eens zijn met de levenswijze van mensen in de LGBTI gemeenschap. Deze film laat zien hoe sommige geloven en gemeenschappen er mee om kunnen gaan.

Het is geen film geworden dat met een grote vinger wilt wijzen. Daarentegen wilt het mensen informeren en laten zien dat mensen en meningen kunnen veranderen. Wat ik heel erg kon waarderen. Aan welke kant je ook staat of wat je opvatting over bepaalde mensen ook is, ik raad je aan om ‘Boy Erased’ te gaan kijken. Het laat je een andere kant zien, zonder het in je strot te drukken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten