dinsdag 1 juni 2021

behind the curve documentaire op Netfilx

 

Afgelopen zaterdag was ik bij Christian en we kregen het zo over complottheorieën en voor we het wisten zaten we te kijken naar een documentaire op Netflix over flat earth.. en ik ben verbaasd over hoe ver mensen hierin gaan, hoe ze denken dat ze gelijk hebben..  al is het natuurlijk weer het bekende verhaal van de bokken en de schapen.. .maar terwijl ik zat te kijken naar deze docu, zag ik aan de hoofdpersonage dat hij toch behoorlijk in de knoei zat of heeft gezeten, zijn ogen zijn zo herkenbaar als je ze kan lezen.... de starheid het ontbreken van het vonkje van herkenning etc.. het was heel vlak..  misschien toch ook wel te ver gegaan met zijn vlakke aarde theorie. maar ook de aanhangers viel me op, allemaal een soort van verbeten trek om de mond.... en boos vooral boos, en alles ontkennen, Er werden theorieën die ze hadden bedacht dat de aarde plat was, met experimenten uitgezocht, kochten een duur apparaat van 20.000  dollar en volgens het apparaat was de aarde rond.. en dan toch dit blijven ontkennen omdat het apparaat was bewerkt.. of een experiment die ze deden met een laserstraal, waarbij blijken moest dat de aarde recht was.. maar dat de uitkomst hoe dan ook, zelfs voor hun  een van te voren opgestelde theorie..  klopte dat de aarde dus niet plat was. .dan nog ontkende men het..  Wat ik begrepen heb is inmiddels deze beweging op zijn retour... maar je kan de lijn doortrekken naar nu.. denk aan de mensen die zich niet willen laten inenten omdat ze een levend wezentje krijgen in gespoten, of dat we een chip krijgen, die geen mondkapjes willen dragen omdat corona niet bestaat.. sterker nog.. de mensen die alles wijten aan 5G, ik veroordeel ze niet want het zal altijd een schemerig gebied blijven, hoor je bij de bokken of de schapen.Zoals Adele en later Jasperina zo mooi zong..  

 

recensie van de documentaire:

 ( niet door mezelf geschreven hoor)

Ik heb Behind the Curve al wat weken geleden gezien, door omstandigheden lukte het toen niet een bespreking te schrijven. En dat terwijl het zeker een interessante documentaire is. Het volgt een groep Flat Earthers, die geloven dat de wereld, nou ja, plat is. Dit geloof kan makkelijk worden weggelachen, de groep neemt hun overtuiging bloedserieus en stelt alles in het werk hun “gelijk” te bewijzen. Maar nog fascinerender dan hun wereldvisie is wie zij zelf eigenlijk zijn. De voornaamste figuren zijn Mark K. Sargent, die al geïnteresseerd is in complottheorieën en zich helemaal laat meesleuren door de denkbeelden van Flat Earthers, en Patricia Steere, een vrouw met ijzig voorkomen die een podcast presenteert.

Mijn probleem met dit soort figuren is niet eens waar ze in geloven. Al ben je ervan overtuigd dat je moet rondlopen met een vergiet op je hoofd, prima. Behind the Curve laat zien hoe Flat Earthers de conventionele media overnemen en koppig hun denkbeelden volhouden. Welk bewijsmateriaal er ook wordt aangevoerd, ze halen er hun neus voor op, houden halsstarrig vast aan hun… “gelijk”. Dat gaat wel irriteren.

Zéker als ze zieltjes willen winnen. Als ware het Jehova-getuigen die vriendelijk doch dwingend hun geloof opleggen, zo storten de Flat Earthers zich op het uitbreiden van de groep. Een missie die lijkt te slagen als ze zowaar een podium krijgen, en aanwezigen zelfs hun kinderen meenemen. Jong geleerd is oud gedaan. Het is eng om te zien hoe snel een dergelijke groep zich kan vormen. En daarna exponentieel groeit.

Tegen het eind moeten enkele Flat Earthers trouwens toegeven dat met de experimenten die ze uitvoeren, het resultaat slechts op één uitkomst wijst: de wereld is rond.

Gelukkig bieden de makers ook tegenwicht door wetenschappers aan het woord te laten. Tot mijn verrassing nemen zij het juist op voor de Flat Earthers. Niet omdat ze gelijk hebben. Meer omdat hoe ze nu behandeld worden averechts werkt. Hoe harder het hoongelach, hoe groter de kans dat Flat Earthers zullen volharden om “bewijsmateriaal” te verzamelen. Beter is het om deze groep juist te betrekken bij de wetenschap, om ze eventueel betere kennis te geven, of ze het gevoel te geven dat ze echt niet zo dom zijn.

Tegen het eind moeten enkele Flat Earthers trouwens toegeven dat met de experimenten die ze uitvoeren, het resultaat slechts op één uitkomst wijst: de wereld is rond. Misschien is dat ook wel de reden dat niet iedereen meer bij deze groep hoort. Steere heeft zich teruggetrokken en haar online aanwezigheid gewist. Of dat ook betekent dat het fenomeen Flat Earth is verdwenen…Geen opmerkingen:

Een reactie posten