maandag 11 januari 2021

Otsuka Fukamushi Sencha

 

Ga er maar aanstaan.. of beter gezegd ga er echt voor zitten... en ga intens genieten.

Deze thee was volgens vrienden Rick en Chris de thee der theeën.. er was een complete beschrijving bij, hoe ik het moest zetten, maar nog meer hoe ik het moest drinken. en dat is een heel ritueel.. je moet het drinken als een dure wijn.. .die je met zorg uitkiest en die je drinkt en als een engeltje over je tong piest , die nu een keer niet als een malloot maar wat hen een weer sproeit... maar die met gepaste plechtigheid langzaam zijn pies laat lopen zodat het als fluweel op je tong beland en daarbij zijn weg zoekt na het lager gelegen gedeelte met kleine stroompjes zodat het al je smaak pupillen prikkelt... en het tot volle bloei komt...

 Kortom een thee met veel werk en aandacht, die je niet zomaar even op een doordeweekse avond drinkt maar een thee die je met zorg zet, zoals je kan zien in de beschrijving hieronder.

Toch kan ik niet ontkennen dat ik na een lange wandeling bij thuiskomst deze thee met de gepaste zorg en aandacht heb gezet zodat het tot zijn recht komt.. mede door mijn nieuwe thermosflessen om mee te wandelen kon ik dit mooi laten gebeuren en toepassen.en ik kan het niet ontkennen, deze thee is erg lekker.. het is even wat werk maar wat heerlijk is deze thee.. kortom het is een aanrader.. zeker als je zoals ik er een prachtige theeglas bijkreeg waar hij nog beter tot zijn recht komt... 

een tip voor een donkere dag, haal deze thee voor momenten als je even gewoon wilt genieten.. en ik heb geen aandelen in deze thee helaas.

  Tijdens het schrijven van deze blog heb ik inderdaad extra genoten van deze goddelijke thee

Beschrijving

Deze Fukamushi Sencha is afkomstig van de theefamilie Otsuka uit het Kakewa theegebied, ten westen van de berg Fuji en ten zuiden van de Japanse Alpen. De familie stamt af van Shinpei Otsuka, een Samurai uit het gevolg van de laatste shogun van Japan.
Hoge kwaliteit diep-gestoomde Japanse groene sencha thee met een zachte, frisse en rijke smaak.

Herkomst

Japan Deze thee groeit in Kakegawa, op ongeveer 100 meter hoogte. Kakegawa ligt ten westen van de berg Fuji en ten zuiden van de Japanse Alpen, grenzend aan de Stille Oceaan. Het theegebied heeft recentelijk een erkenning ontvangen voor de toepassing van grassen en kruiden die rondom en in de omgeving van de theevelden groeien in de theeverbouw. Deze worden in gedroogde vorm gebruikt als organische grondverbeteraar tussen de theeplanten. Hiermee blijft de diversiteit in stand, en wordt de aarde gevoed met de lokale kruiden en grassen.

Deze sencha is afkomstig van de theefamilie Otsuka. De familie stamt af van Shinpei Otsuka, een Samurai uit het gevolg van de laatste shogun van Japan. Na de omwenteling in 1868 waarbij het shogunaat werd afgeschaft, volgde Otsuka de voormalige shogun naar zijn geboortegrond Shizuoka, waar hij zijn mannen land aanbood om thee te verbouwen voor de Amerikanen die graag in Japanse thee wilden handelen. Van de samurai die destijds een theeplantage begonnen, zijn er nog maar enkelen over, waaronder Otsuka.

Fukamushi sencha is sencha die langer dan 60 seconden wordt gestoomd. Asamushi sencha is lichtgestoomd, dit is van 10-60 seconden. De sencha kura is net iets langer dan 60 seconden gestoomd, zodat de thee nog wat blad in de vorm van naaldjes bevat. Het langer stomen zorgt voor een milde, volle smaak. De cellen van het blad breken door het stomen, waardoor er meer smaak vrijkomt.

Zetadvies

  • 70 tot 80°C
  • 1 minuut
  • 4 gram per kop

Groene thee kan het beste niet met kokend water gezet worden, anders wordt de thee bitter. Doe daarom een kopje koud water in de pot of laat het gekookte water even afkoelen. Ook kunnen veel van deze theeën voor een tweede of derde keer gezet worden. Door meerdere keren het zetsel te gebruiken, kunnen zelfs nieuwe smaken vrijkomen.

Cuppingnotes Simon LéveltHoge kwaliteit diep-gestoomde Japanse groene sencha thee met een zachte, frisse en rijke smaak. Het hartige aroma doet denken aan zeewier / wakame met zoete tonen van prei en een zacht bittere afdronk van bleekselderij. Deze sencha is lang gestoomd waardoor het blad iets uiteenvalt, de kleur diepgroen en de smaak zachter wordt. Voor een mild frisse smaak kan de thee het beste bij een lage temperatuur gezet worden. Bij 80°C krijgt de thee meer body en een voller, lichtbitter aroma.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten