zondag 18 november 2018

lichaamstaal en andere dingen

Voor de tweede keer mocht ik deze periode een les verzorgen bij de bijscholing voor Lotus Nederland.
Ik had gekozen voor een les met veel verschillende onderdelen, zoals lichaamstaal, het is belangrijk dat een lotus weet wat hij of zij uitstraalt met haar lichaam als hij of zij speelt.

De les begon met een soort van kwis waarbij de cursisten aan de hand van plaatjes moesten bepalen wat een lichaamshouding uitdrukt.

Omdat een aantal lotussen vaak niet kunnen inschatten wat hun houding doet heb ik er ook een stukje hoge en lage status ingestopt. Hiermee konden ze oefenen in een groep. De groep kreeg de opdracht om te reageren zoals zij wilden als iemand binnenkwam. De groep met hoge status zijn vaak de mensen die het meeste moeite hebben om mee te gaan met een groep, ze hebben vaak een sterke persoonlijkheid en daardoor kun je soms ze moeilijk zover krijgen dat ze mee gaan in de stroom. Het is handig om dit te weten als cursusleider. 

Daarnaast hebben we ook geoefend met diverse toneelstukjes.. dit was hilarisch zoals ik al verwacht had, men lacht zich kapot om de scenes die worden gespeeld, het is prachtig om te zien en om mee te maken, tenslotte moeten we ook wat lachen bij het onderdeel acteren.

Daarna was er even pauze, om daarna te beginnen met de opdracht je in te leven via de methode van een groot Russische toneelmaker, via je eigen geschiedenis je inleven. Dit is altijd erg leuk om te doen , voor sommigen wat zweverig voor anderen is het gewoon helemaal mooi en goed en kunnen er wat mee

De oefening mantra, waarbij ze een kinderliedje in hun hoofd moeten nemen en deze moeten blijven volhouden is altijd een goede oefening om te gebruiken als je minder bewust moet spelen.

Als afsluiting kregen ze de opdracht om op twee briefjes te schrijven, op de ene kleur een emotie op de ander een letsel en dat moesten ze dan spelen, dit gaf soms prachtige toneelstukjes en was het goed om te zien.

Kortom het was naar mijn idee een mooie les waarin veel gebeurde, waar de cursisten zowel wat geleerd hebben maar ook de lol van het acteren hebben ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten