zondag 27 mei 2018

privacywet

Het zal niemand, die actief is op het internet, ontgaan zijn dat er iets staat te gebeuren.
De nieuwe Privacywet 2018 is van kracht gegaan op 25 mei.

Deze wet moet de burgers beschermen tegen kwaadwillende mensen die met persoonsgegevens aan de haal gaan,  kortom, je moet nu via allerlei manieren toestemming geven dat je op de hoogte bent bij bepaalde sites dat ze jouw gegevens hebben en dat ze die gebruiken.... Er verschijnt een pop-up en je moet toestemming geven dat ze jouw info weten.

Bij mij op school was er een vraag gesteld aan alle personeelsleden of de privé gegevens mochten worden gebruikt in mail etc, tevens werd gevraagd of je toestemming wilde geven voor het publiceren van je verjaardagsdatum. Mensen die mij kennen weten dat ik mijn verjaardagsdatum vergeet, ik ben niet jarig, ik vier het niet en wil het in stilte voorbij laten gaan.. het duurt even voordat het tot mensen doordringt maar het mooiste cadeau is wel als men mij niet feliciteert en men mij gewoon die dag behandeld zoals ze altijd doen.

Dus ik had, ook uit ervaring dat als een ieder jouw persoonlijke gegevens weet, gezegd dat ik dat niet wilde. Met mij kennelijk meer mensen, maar ja geen 50 % had wel toestemming gegeven, dus werd er een formulier in de personeelskamer neergelegd en daarop kon een ieder aan geven of men wel of niet wilde dat hun privé gegevens bekend werden gemaakt.

Als haantje de voorste tekende ik meteen dat ik dit niet wilde.. Het was opvallend hoeveel mensen keken op het formulier wat mensen hadden ingevuld.. gevolg dat een aantal mensen mij kwamen vragen waarom ik nee had gezegd.. ik kon dat uitleggen,  nl dat ik mijn zakelijk leven en privé leven graag gescheiden houd. Ervaringen met collega's die aan mijn deur staan omdat hun kind problemen heeft en of ik dat even  op mijn vrije zaterdag kan komen oplossen, of zelfs midden in de nacht worden gebeld door collega's omdat ze een probleem hebben met hun kind ( als counselor ben je kennelijk overal van) was voor mij genoeg reden om dit te weigeren.. laten we voor de lol even vergeten dat er een tijdje aan alle ouders en leerlingen woongegevens en telefoonnummers werden doorgeven van docenten. 

Gevolg dat bij 1 docent die niet zo geliefd was, een boze vader aan de deur stond die vond dat zijn kind een 8 verdiende en niet de 4 die hij had gekregen, of situaties waarin je bij je deur komt en je brievenbus is volgeschreven met teksten.. er zijn altijd mensen die niet om kunnen gaan met de kennis van privé gegevens van anderen.

Ik bepaal graag zelf wie mijn persoonsgegevens krijgen ook op de werkvloer.

Na deze uitleg begonnen collega's na te denken en een aantal die gedachteloos ja hadden in gevuld veranderden dat in een nee...  vrije keuze na een duidelijk uitleg.

Er zijn voordelen dat is op zeker, maar ik merk wel dat men inmiddels zo op die privacy zit, ik word doodgespamt met mailtjes over privacy die men stuurt, je moet veel dingen ineens goedkeuren.

Aan de andere kant heeft het ook zijn voordeel, men mag niet zomaar foto's van anderen op het internet plaatsen zonder toestemming, ergens ben ik daar blij mee, omdat ik er niet van hou als er foto's van mij op het internet staan, ik wil dat niet, ik bepaal wel of ik een foto van mezelf neer zet maar ik wil niet dat iemand een foto van mij plaatst. Ik vind dat niet prettig, mede omdat ik vaak niet erg tevreden ben over de foto die van mij is genomen, er zijn mensen in mijn omgeving die eerst kijken of ze er zelf goed opstaan en die plaatsten dan deze foto, ook al sta ik er op en soms niet eens op mijn best.. ik vind dit lastig, maar gelukkig door deze wet kan ik nu zeggen ik wil dat je die foto niet plaatst ik geef geen toestemming. Dus dat ga ik maar vaak zeggen.

Het is mijn gewoonte om geen foto's van vrienden of bekenden, of leerlingen op mijn site te plaatsen, dit omdat ik hun wil beschermen, ook zal ik ze nooit noemen met voor en achternaam, dit om te voorkomen dat ze traceerbaar zijn, het zijn mijn foto's en niet die van hun, hun privacy respecteer ik.
Zo ook zal ik in mijn blogs nooit voor en achternaam noemen van mensen, ook geen foto's plaatsen van ze, om bovenstaande reden.

Dat ik soms foto's plaats van onbekende mensen is niet goed ik weet het, maar ze passen soms zo goed bij de flarden die ik heb geschreven.. dus ik ben ergens ook niet braaf.... en doe dit ook niet goed maar ach ik kan dan nog zeggen, het is de kunst en in de kunst en de liefde is alles geoorloofd toch ??


Geen opmerkingen:

Een reactie posten