dinsdag 20 oktober 2015

Krakau dag 2 dwalen door de stad


Na een nacht van slapen op een eenpersoons bed, waarin ik halverwege de nacht wakker schrok om dat ik er bijna afviel, maar toch verder goed geslapen, het bed is goedgekeurd. Wel is het even wennen dat de mede gasten letterlijk te verstaan zijn in de kamer naast je. Het went, je hebt dan het idee dat je toch met vrienden op stap bent.o

(Alvast voor mocht het gebeuren, er zijn waarschijnlijk 2 blogjes omdat ik op de i-pad niet het verhaal af kan schrijven, op een gegeven moment is het namelijk niet meer mogelijk om verder te schrijven.) 

Om half 8 ging het licht aan, tijd voor een kiwi, thee en aanverwante artikelen, om de dag goed te beginnen. Ik ben er klaar voor. Een heerlijk ontbijt met Kitty om 9 uur wacht me en dan de stad in daglicht bekijken.  na een simpel doch sober ontbijt zijn we maar op weg gegaan, de stad in. Eerst pinnen bij een automaat, wat snel ging, maar het omrekenen gaat nog niet echt lekker. We doen maar drie is 1 euro, en dat werkt goed.  

Meteen even de eerste kerk bekeken bij ons in de staat, mooie kerk met heel veel goud etc.

We zijn gaan lopen, Kitty heeft zoals altijd al de route bedacht en die doen we dan niet.  We beginnen vol goede moed, maar meestal ik, gooi de boel om, omdat ik denk dat het handiger is. Dat is meestal niet zo, maar het heeft een groot voordeel, we zien alles toch wel. 

Dit keer dus ook, we waren op weg naar het plein en daarna wilden we doorlopen, via de Koningsweg naar een poort. Vraag me de namen niet dat onthoud ik niet. 

We zijn meteen maar door het park gaan lopen om de stad heen, erg mooi ook om bij  de poort aan te komen. De poort verleend toegang tot de binnenstad. Daar stonden een paar artiesten prachtig te zingen. Genieten dus. 

Verder gelopen door de stad om bij een speciale koffiehuis in Fin de siècle stijl koffie en thee te drinken, erg bijzonder, zeker omdat er gehaakte kleedjes lagen op de tafel,  een soort van beddensprei , en er ook bijzondere stoelen stonden , grote leuningen , soms drie stoelen aan elkaar en noem maar op. Prachtig, 

Daarna naar het plein, om meteende beroemdste Maria kerk te betreden en daar het meest bijzondere altaar te zien die er schijnt te bestaan, dit klopt ook wel,,mede omdat ik er achterkwam dat hij om 12.00 open ging, toevallig waren we binnen, en er kwam een prachtige drieluik tevoorschijn  over de ter hemel gaan van Maria.

Elk heel uur speelt een kan op een trompet, precies 4 tonen, het verhaal gaat dat een man op de uitkijk stond, de vijand zag naderen, hij blies op zijn trompet om iedereen te waarchuwen, maar bij de vierde toon kreeg hij een pijl door zijn keel en stierf. Als eerbetoon, omdat hij zo de stad redde blaast elk uur een man van de hoogste toren vier noten op een trompet, naar vier windrichtingen .
We hebben hem gezien, hij zwaaide nog ff lief aan het einde, wat grappig was.

We hebben heerlijk gegeten in een tentje vol met nepplanten, heerlijke broodjes. Ik heb meteen maar het broodje genomen dat een leerling me had verteld dat ik dat moest eten, typisch Pools. Een soort combi vsn ern pretzel en donut. Erg lekker ook 

Na het eten zijn we richting de wafel gelopen. Waar de grote bekende kathedraal staat,waar tevens de grot naar de draak is, waar de burcht is. We zijn gaan lopen, maar waren ergens te lui om kaartjes te kopen. Dus we zijn bij de druk wezen kijken die meterslange vuurvlammen uitspuugt, om de zoveel minuten. Daarna wat gedronken bij een super hip restaurant met allemaal verschillende stoelen. 

Toch besloten dat we de kathedraal wilden zien, dus daar naar binnen gewest, waar de koningen etc begraven liggen. Om daarna terug te lopen naar huis.

Even op de hotel kamer geweest, daarna Chr Pools gegeten, bietensoep, eigenlijk warme bietensap, een kroket met kaas en champions, Een paar dimlings met kaasvulling, en een salade van twee soorten kool en wortel goed eten voor wederom weing.

Het was dus een heerlike dag met aan het einde afgesleten voetjes 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten