vrijdag 28 oktober 2011

jordanie toiletgebruik

Laten we beginnen met het toilet gebruik in Jordanie, heel bijzondere ervaring. In de bus kregen we een uitvoerige uitleg van Kariem over hoe te handelen... helaas voor velen waaronder ik, geen extra demo. Het verhaal klinkt heel simpel, aangezien ze in Jordanie over weinig water beschikken gebruiken ze alle water zoveel mogelijk her, of voor de planten of om straten schoon te maken etc, klinkt als recyclen zoals wij groenafval, plastick, papier glas, ander afval moeten scheiden. ( ik niet zegt de gek, woon in een flat) om het her te gebruiken ,zo doen ze dat hier met het water. Het water dat ze binnen krijgen is als volgt, met een soort van grote giertank word water in een grote tank bij een huis/ gebouw gedaan en dat gebruiken ze dan voor een week/ maand. maar aangezien het stilstaand water is mag je het dus niet drinken. Het water lokt ook echt niet aan hoor, het ruikt vreselijk naar chloor. Maar goed nu komt het.. als je naar het toilet geweest bent gebruik je eerst het slangetje met een soort van tuinslang knijper en spoelt met grof geweld het gebruikte deel af en dan veeg je het af met een papiertje, (let op 1 papiertje) en dat gooi je in een daarvoor bestemde prullenbakje dat naast het toilet staat.... wat ben ik blij met de vooruitzicht dat ik een eigen kamer heb met eigen toilet zodat ik niet de sporen van een ander hoeft te bezichten of te bewonderen als ik naar het toilet ben geweest. Het klinkt zo mooi en zo simpel...... op de foto zie je trouwens de slang naast het toilet dus je weet wat dat is nu een soort van bidet.
Dus vol goede moed ben ik ook dit eens gaan proberen, mijn motto van deze vakantie was en is, alles ervaren en doorleven en meemaken want ik kom hier waarschijnlijk nooit meer.. dus daar gaan we
zitten op een wc, die eerst wat wankelt. dan laat je hoop varen en dan het moment.. je pakt de slang, je richt en knijpt en inplaats van het getroffen deel, blijk ik toch niet zo geoefend, is meteen mijn hele onderbroek en broek nat...... en een plas water op de grond... er staat ook niet bij hoe je moet richten waar je moet richten laat staan hoe hard je moet knijpen... dus ik heb dit ervaren, ben niet geslaagd en heb alleen maar gedacht "Godzijdank, de billendoekjes zitten in mijn tas" Dus met natte broeken, huppend naar mijn kamer en daar de doekjes gehaald en daarmee maar mijn billen schoon gemaakt, wel keurig in het prullenbakje gedaan en klaar.... een ervaring is het. In jordanie is het opvallend dat elke toilet een eigen beheerder heeft, die het toilet dan ook schoonhoud, en je als je van het toilet komt, je handen wast je een papiertje aanreikt waarmee je je handen kunt drogen.... eigenlijk erg mooi als je heerlijk bent... zo is er weinig werkeloosheid in ieder geval want iedereen werkt er.
hieronder nog een paar prachtige fotos van bordjes voor toiletten en wat fotos van diverse toiletten.
Het gat in de grond hebben we trouwens niet gezien hoor dat is volgens mij echt van een andere tijd.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten