woensdag 22 februari 2023

Escape room

 

Voor wensen en grenzen kregen we iets geweldigs aangeboden wat ik helemaal zag zitten, op een paar kleine dingen na.. namelijk dat we 4 ruimtes moesten hebben wat waarschijnlijk heel lastig is,. maar toch. we gaan er over nadenken..

Er was een escape room van een stichting die preventief leerlingen er van wil doordringen dat ze voor ze het weten in een crimineel circuit zijn beland, ze krijgen vaak iets aangeboden want geld is altijd belangrijk, om iets te dealen, of zelf op de uitkijk te gaan staan bij een deal.

Ze zijn vaak lokaas voor de criminelen die gebruik van ze maken.

Deze jongeren worden gepaaid met veel geld, mogen mee naar feesten waar ze dan volop meisjes die ook geronseld zijn, krijgen om wat ze maar willen doen, etc.

Ze worden ook behoorlijk geïntimideerd door o.a. dat ze op een bepaalde plek moeten zijn, waar ze dan zijn en dan komt er een auto aanrijden, die stopt een jongen uit de kofferbak pakken deze totaal in elkaar slaan omdat hij ze heeft verklikt, ze gooien dan die jongen terug in de kofferbak en rijden weg. dit alles zonder iets te zeggen.. afschuwelijk is dit maar het gebeurt.

jongeren zijn dus bang dus ze houden hun mond dicht, mede omdat ze te horen krijgen dat als ze hun verlinken dat ze dan bijvoorbeeld hun gezin iets aan doen, of het huis in brand steken als ze liggen te slapen, kortom het is afschuwelijk dat dit gebeurt.

De escape room was er voor om jongeren bewust te maken van wat er speelt in de maatschappij, ze op een speelse wijze te laten ontdekken wat er zoal is.. maar daarna komt het gesprek op gang.

Schokkend en heftig.. dit is net zo erg als  de loverboy praktijken die er zijn maar dan heel anders. Deze mensen gaan zo ver dat ze zelfs mensen achtervolgen ( politie) en dan een baksteen door hun ruit gooien omdat ze zo laten weten dat ze weten waar ze wonen. kortom het is heftig allemaal.

Nu is dit in leven geroepen om aan de voorkant preventief aan de slag te gaan en dat is ook denk ik heel goed, ze heel preventief hiervoor te waarschuwen wat we ook altijd met wensen en grenzen doen.

We hopen hiermee toch een stukje bewustwording te laten gebeuren zodat jongeren weten in wat voor wereld ze terecht komen als ze hier in mee gaan..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten