donderdag 28 maart 2019

Carmen als Zondebok

De lessen zijn aan het rommelen, maar dat is wel leuk, ik kom er achter dat bepaalde klassen een keer met het programma Thrailers willen werken, om dat te oefenen in i-movie, helemaal leuk vind ik dat.
Dus een aantal eerste klassen zijn bezig met het maken van een trailer, andere leerlingen zijn bezig of beginnen met de lessen Carmen als Zondebok

Altijd geven deze lessen een sfeer van vertrouwen en ook pijn. De lessen leid ik zoals elk jaar in met een brief geschreven door Carmen, ik vertel ze dan dat ik een brief heb gevonden, dat ik het besproken heb met mijn leidinggevende en lees de brief voor.

Ik richt deze brief bewust aan de klas die er dan zit maar ook naar mezelf toe, ik kom door die brief ook in de schuld te staan en dat is prima, Dat mag, ik denk dat juist daardoor het meer indruk maakt op leerlingen.

De onrust die ontstaat bij de leerlingen als deze brief word voorgelezen is enorm, ik zie een aantal leerlingen ongemakkelijk worden, die weten niet wat ze horen, andere leerlingen die kijken vragend rond, andere leerlingen kijken schuldbewust rond. de leerlingen die gepest zijn op de basisschool kijken op dat moment ontzettend verdrietig.

Het is goed om al die emoties te zien en er te laten zijn. dat is mooi. Mijn stelregel is dan ook dat als een kind huilt er niet getroost hoeft te worden, maar laat de tranen zijn, dat mag, dat is goed, mede omdat ze het verdriet wat ze is overkomen er mag zijn.. en juist door ze te laten huilen geef je het lucht en mag het er zijn.

De reacties op de verhalen zijn ook altijd aangrijpend. de klas hangt 50 minuten aan mijn lippen. 
Ze zijn stil. ze luisteren.. en het maakt indruk, mede omdat ik alles vertel wat er gebeurt geen zachte heelmeester maar recht voor zijn raap en duidelijk. Het is zo dat dit effect heeft. Natuurlijk kunnen we beginnen over de kleine tere zieltjes maar ze kijken tenslotte ook naar de meest afschuwelijke beelden op het journaal of op you tube.

Ik vertel ook altijd het verhaal dat ik de ouders van Tim zo dankbaar ben, dat zij als eerste landelijk bekend maakten wat pesten allemaal kan doen, dat ze daardoor de ogen van de politiek en ook diverse scholen hebben geopend... 

Ik ben ze dankbaar omdat ze daardoor iets tastbaars gaven om pesters mee te confronteren,. om ze er te laten weten dat het geen verzonnen verhaaltjes zijn die ik vertel of verteld worden over kinderen die zelfmoord plegen, of ouderen omdat ze gepest worden.

Daarom als afsluiting van dit blogje.. de advertentie van Tim, zodat misschien meer collages die werken me leerlingen die kunnen gebruiken.. als manier om kinderen er van te doordringen dat pesten hele akelige dingen kan veroorzaken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten