vrijdag 21 september 2018

vuur
Het zou je toch  maar overkomen.. je woont prachtig en ineens is er brand in het vlakbij gelegen winkelcentrum..  je ziet het gebeuren maar je kan niet veel doen.. 
De brand was dus heftiger dan men dacht en uiteindelijk zijn de bewoners van de aanleunflat, ook waar mijn moeder woont, ontruimt. Niet voor de brandgevaar maar voor de giftige rook. Mijn moeder heeft snel een joggingbroek aangetrokken over haar nachtjapon, en een blauw gestreept vestje maar ook meteen  haar blauwe jas aan..

Heeft haar portemonnee en ook haar mobiele telefoon meegenomen.. ze is wel vergeten om belangrijke papieren mee te nemen maar ach wat maakt het uit ze was helder van geest en is meegegaan.. Ze was naar een plek gebracht in Stadskanaal, waar ze dus de hele dag heeft gezeten op een houtenstoeltje met haar 84jaar oude  billen.

Toen ik haar belde thuis, ze mocht haar huis alweer in, was ze al druk bezig om de vensterbanken schoon te maken, omdat ze geen zin had in vreemde mensen over de vloer die haar huis komen schoonmaken.. moet ik dan om lachen.. ze kan het ook niet laten,... ze is meteen in beweging..

Nadat ze haar verhaal had verteld was het tijd voor grapjes dus ik vroeg haar of ze wel een schone onderbroek had aangetrokken omdat het anders wel heel onfris was.. ze kwam niet meer bij aan de telefoon..  nee had ze niet, en ze zei nu weet ik meteen waarom het daar zo stonk in Stadskanaal.. niemand had natuurlijk een schone onderbroek aangetrokken.. 

Kortom ondanks dat het even niet leuk is zomaar je huis uit, heeft ze wel meteen lol en geniet ze toch weer op haar eigen manier, en maakt ze er  een feestje van voor haarzelf en ook voor haar mede bewoners...
Typerend is wel dat ze meteen zei, door al die constanatie zou ik bijna vergeten om een kaartje in de bus van Rie te doen is morgen jarig.. ga ik nu snel even doen...
zo mooi dit..   ze gaat gewoon weer door.


Tientallen mensen geëvacueerd na brand in winkelcentrum Musselkanaal

In het Groningse Musselkanaal hebben de hulpdiensten meer dan honderd mensen geëvacueerd vanwege een grote brand in een winkelcentrum. De brand ontstond rond 23.00 uur in een fietsenwinkel en sloeg daarna over naar andere winkels, die tegen de fietsenwinkel zijn aangebouwd.
Het vuur in het winkelcentrum is nog niet uit, maar de brandweer heeft de vuurzee inmiddels wel onder controle. "Er komt straks een kraan ter plaatse die de wanden gaat omtrekken, zodat we beter kunnen blussen", zegt een woordvoerder van de brandweer. In het centrum zijn zeker negen winkels en restaurants gevestigd.

Opgevangen

Uit de flat van het naastgelegen woon-zorgcentrum moesten 85 mensen hun huizen uit vanwege de rookontwikkeling. Ook de bewoners van 24 aanleunwoningen werden geëvacueerd. "Die ontruiming ging fantastisch", zegt de woordvoerder. "Veel vrijwilligers kwamen helpen. Dat liep als een trein."
De bewoners kunnen nog niet terug. Een deel van hen is opgevangen bij familie, een ander deel op een andere locatie van het woon-zorgcentrum.
Op beelden van vannacht is goed te zien hoe het vuur om zich heen greep:
Flinke brand in het Groningse Musselkanaal
Volgens de brandweer was de brand lastig te blussen doordat het om diepe winkelpanden gaat. "Het is een compact winkelcentrum", vertelt de woordvoerder. "We kunnen rond het gebouw werken, maar op een gegeven moment trok het vuur naar binnen. Toen konden we alleen nog proberen te voorkomen dat de brand zich verder zou uitbreiden."

Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. Aan hen werd gevraagd om ramen en deuren te sluiten en niet te ventileren in huis.
De brandweer verwacht vandaag nog tot zeker na de middag bezig te zijn met nablussen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten