vrijdag 7 september 2018

letters.. lichaam en de Internationale Schakelklas

Vandaag met de ISK klas een moeilijke les gedaan, met name met de leerlingen die geen woord Nederlands spreken..

Ze moesten de letters van het alfabet oefenen. eerst hebben we ze gezegd, met elkaar, daarna moesten ze om de beurt een letter uit het alfabet uitbeelden, dat ging wonderwel goed voor een groep die geen woord Nederlands spreekt. ik was dan ook erg verbaasd hierover dat het kennelijk toch werkt... en het is erg mooi om te zien hoe graag de leerlingen dit willen kunnen

Daarna heb ik ze voor gedaan hoe het bij mijn les gaat, dat ze via links het podium op moeten, dat ze in het midden spelen en dat ze rechts van het podium af moeten.

Ik heb meteen mijn naam uitgebeeld om ze te laten zien wat ze moeten doen.

Ze begrepen het wonderwel.. en het leuke was dat ze dus echt hun best deden en het ook goed deden.. Ik zie ze dan groeien, ik zie ze genieten en wat ik vooral zie is dat ze zekerder worden.. zo mooi om te zien.

Nadat iedereen geweest was, heb ik uitgelegd, dat ik wil dat ze een drie letterwoord maken met hun lichaam.. en de anderen moeten het raden. Ook dit konden ze.. ze begrepen de opdracht, ik moest soms iets bijsturen met de letters die ze met hun lichaam moesten maken, er was 1 leerling bij die wilde steeds op de grond gaan liggen om  op die manier de letters te schrijven, dat was ff lastig om om te buigen maar dat is ook gelukt

Ik kreeg de prachtigste woorden van ze,  en zelfs een vier letter woord. het woordje voet.. dus ik prijs ze de hemel in, vind dat ze goed bezig zijn, dat ze het echt kunnen en dat ik zo super trost ben. ze krijgen ook steeds na hun optreden op het podium applaus. dit puur om ze nog meer te stimuleren..

Het doel om zo te werken met de letters is vooral om ze de letters in hun lichaam te laten zetten, de taal machtig te worden, de Arabische tekens zit al door hun lichaam en in hun hoofd, maar de Nederlandse letters niet.. en ik geloof in de combi, aanraken, met je lichaam het aanvoelen en dan het zo ook te laten voelen.. prachtig.


Daarna heb ik nog een rondje lichaam gedaan, dus mijn voet aan wijzen en zeggen voet.. ze zeggen het na terwijl ze het aanraken.. het is prachtig om ze te zien groeien..

Wat ik dan zo vreselijk leuk vind is dat ik ze zie lachen en genieten en dat ze zo graag willen leren

Wat geniet ik van de leerlingen die ik weer les mag geven,. de eerste week is bijna voorbij, het voelt alsof ik al een maand bezig ben, maar dat is logisch je moet ze eerst in gareel krijgen. en dat kost energie maar wat krijg ik er nu al veel voor terug.. ik geniet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten