donderdag 20 september 2018

brieven...

Vandaag was het bijzonder, het blijkt dat de leerlingen uit de ISK mij duidelijk weten te vinden en dat is ook goed. Gisteren kwam een jongen bij mij omdat hij zijn zorgpas kwijt was, hij had alle papieren meegenomen en vroeg aan mij wat hij moest doen. Dus ik heb die papieren door genomen, even gekeken en kwam tot de conclusie dat hij gewoon zijn zorgverlener moest bellen.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus ik heb dit eerst met hem geoefend, daarna heeft hij  gebeld met de zorgverlener, en hadden we de telefoon op luidspreker staan. Hij deed het zo goed dat ik dus helemaal trots ben dat hij het toch, ondanks dat het zweet hem in de handen stond, ondanks dat hij bijna niet uit zijn woorden kwam, het toch maar even deed.. hij knapte het op heerlijk en super tof..


Vandaag kwam hij echter met de brieven van de IND met de vraag wat er nu precies stond, voor hem is dit erg belangrijk mede omdat hij wil weten of hij in Nederland kan blijven.. Gelukkig kon ik hem vertellen dat hij wederom een verblijfsvergunning krijgt, dus dat het goed zit, maar ook dat deze later word verzonden, hij moet wachten totdat de brief komt dat hij hem kan komen halen.

Wat ik dan zo aandoenlijk vind is dat hij een stoere vent is die best wel zijn eigen gang gaat maar in dit dan zo klein is, maar wel het lef heeft om het te vragen en dan help ik graag, dat is nooit een probleem.

Daarnaast was er vandaag een leerling die mij vertelde dat hij een baantje had bij de krant, en ze moesten zijn id-kaart en paspoort hebben, maar dat is niet handig, dus meteen gezegd, je komt bij mij met die spullen we maken een kopie, en ik maak meteen wat extra voor hem zodat hij een voorraad heeft, en dan kan hij de kopie afgeven.. De ogen die beginnen te stralen omdat hij geholpen word, is heerlijk.. maar hij weet nog niet dat hij het zelf moet gaan doen dat kopieren.. ik wil namelijk dat ze zelfstandig worden en zich kunnen redden....  dus ik begeleid maar ze moeten het zelf doen.


Vandaag met de groepen aan het werk geweest met nieuwe dingen van de Nederlandse taal, namelijk eerst fruit en groente, ik heb een giga zak vol met nepvruchten, groente en laat ze dan zien en dan moeten ze de Nederlandsde naam zeggen, om ze dat te leren.. Daarna zijn we bezig geweest met het uitbeelden van voorwerpen, omdat het voor sommigen wel heel moeilijk is, gebruik ik google translate en laat ik de spreekstem de woorden uitspreken in hun eigen taal terwijl ze de foto en het Nederlandse woord zien op de kaart.. dit zorgt ervoor dat ze de koppeling kunnen maken.

Aan het einde van de dag kwam een leerling naar mij toen met zijn slaap probleem, ik zag dit al een jaar geleden aankomen maar toen was er "niets" aan de hand, tot nu dus.... en dat is goed.. hij is er nu aan toe om te praten en om het een plek te geven.. 

Niet voor niets word er gezegd: "Het onderwijs elke dag anders"en dat is waarom ik er zo van hou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten