woensdag 5 september 2018

de voet

Vandaag had ik de tweede les over de voeten. het was een les waarin ik begonnen ben met het voorbeeld te geven over hoe ze kunnen vertellen aan ons wie ze zijn.

Het mooie vind ik dat de leerlingen van de ISK vol aandacht luisteren en het duidelijk  vanuit hun thuisland niet gewend zijn dat docenten iets persoonlijks vertellen 

Ik begon mijn verhaal vanuit mijn achterste voet waarbij ik beschreef waar ik had gewoond, mijn jeugd in Mussel, maar ook dat ik geboren was in Alteveer en toen ik 6 weken oude was er werd verhuisd naar Mussel, tussen door nog een keer verhuisd naar Stadskanaal, maar daar konden we niet echt aarden, en toen het huis in Mussel weer vrij kwam, zijn we daar weer gaan wonen..  daar heb ik de rest van mijn jeugd doorgebracht.. Toen ik het huis uitging ging ik wonen in Groningen,  mijn ouders zijn nog een keer verhuisd naar Zwartemeer, maar om een lang verhaal heel kort te maken, mijn ouders kwamen altijd weer terug in het huis wat ze hadden achtergelaten..  het huis hoorde bij hen.. zo gaaf.

Mijn tijd in Groningen ben ik begonnen in een bovenkamertje waarbij ik sliep  een in mijn kamer gemaakte hoogslaper, uiteindelijk ben ik verhuisd naar de kamer beneden mij waar ik een kamertje had en een slaapkamer, daar heb ik heel lang gewoond, later verhuisd naar een ander appartementje in Groningen om uiteindelijk te verhuizen naar Alphen.

Daarna vertelde ik ze over mijn sporten, dat ik sport bij JAWI en ook wat ik daar doe, dat ik bijna elke dag ga als ik kan en tijd heb. Ook vertelde ik ze dat ik aan de kb doe en aan de crossxxl.. je ziet ze kijken.. elk woord nemen ze intens diep op.

Daarna vertelde ik ook over mijn hobby's zoals dat ik van reizen hou, dat ik veel lees, theater bezoek, dat ik ook erg hou van musea, met vrienden leuke dagjes uit, dat ik schrijf,  etc..

Natuurlijk moest ik ook vertellen over de toekomst, dat is heel grappig, ik moest er even over nadenken en bedacht me toen dat ik ze ging vertellen over mijn reis die ik wil maken naar China en naar Japan tevens over de reizen die gepland staan voor het komende seizoen.. zoals de herfst Portugal, Lissabon,  met kerst naar Parijs,  in het voorjaar Boedapest, in de mei vakantie naar Rome, en dan later in mei nog een rondreis door Spanje.. en dan in de zomer.. ik denk dat ik dan weer Berlijn in mijn armen moet sluiten...  

Natuurlijk moest ik ook vertellen wie allemaal heel belangrijk waren in mijn leven. dat heb ik ook gedaan, ik vertelde over mijn ouders, dat mijn vader was overleden, daarnaast vertelde ik ze over  mijn boer en schoonzus en neef en nicht, ook over de vrienden die ik koester en waar ik gek mee ben. Terwijl ik hier mee bezig was.. kwam natuurlijk de vraag of zij ook belangrijk voor mij waren... ik heb ze aangekeken en gezegd dat komt.. aan het einde van mijn verhaal vertelde ik ze dat zij voor mij super belangrijk zijn, dat ze in mijn hart zitten en dat ze daar altijd zullen blijven zitten.. ze waren stil en ze weten dat het ook echt zo is.. zij zijn de enige leerlingen die bij mij op mijn facebook zitten terwijl ze nog op school zitten..  en dat is bijzonder..

Het was een prachtige les, zeker ook als je hun verhalen hoort, als ik hoor wat ze zeggen en vertellen..  mooie verhalen die wederom mij bewust maken wat een mooi vak ik geef maar ook.. hoe zwaar deze kinderen het hebben gehad...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten