dinsdag 3 april 2018

Holandse meesters in de Tropen

Maandagmiddag had ik afgesproken met Els en Kitty om een werkbezoek te brengen aan Amsterdam. We wilden kijken of het Tropenmuseum misschien iets leuks zou zijn voor de ISK klas als we een dagje Amsterdam doen. We zagen dat er twee tentoonstellingen waren, namelijk eentje over Body Art, deze had ik al in een ver verleden gezien, en dat bleek ook te kloppen, hij was terug, en daarnaast was er een tentoonstelling over kleding in Afrika. De vaste collectie is inmiddels erg veranderd, de leuke soeks, de straatjes, het Marokkaanse huisje is allemaal verdwenen het enige wat er nog is, is de tentoonstelling over Indiƫ. Ik liep er dan ook een beetje verdwaasd rond. Dat wat voor mij het Tropenmuseum was of is, is niet meer, het is nu eigenlijk veel saaier en veel meer museum geworden dan het ooit was, balen. Wel was de expositie over de kleding prachtig, zaten mooie dingen tussen, zelfs Michele Obama droeg kleding van deze ontwerpers.;

Nadat we er hadden rondgelopen en tot de conclusie kwamen dat dit niets was voor onze leerlingen, zeker de tentoonstelling over body art was niet geschikt, ik denk dat heel veel moslim jongens en meisjes van deze groep toch steeds Haram zouden roepen.. dus doe maar niet.

Samen hebben we besloten, ook omdat we de uitzending hadden gezien over De Hollandse meesters retour op tv om maar even naar de Hermitage te gaan om deze te bekijken. Het was tenslotte dat we tijd over hadden. Deze stukken zijn speciaal uit de Hermitage in Rusland gehaald naar Nederland en is een uniek project. We kwamen erachter dat we met de museumjaar kaart 10 euro extra moesten betalen maar met de kaart van de bankgiroloterij konden we gratis.... er mocht zelfs nog iemand extra mee met ons op de kaart. Kitty had er zelf eentje, ik had die van mijn moeder dus we konden er gratis in. Helemaal leuk. DE tentoonstelling was mooi, indrukwekkend maar erg benauwd, dit kwam met name door de vele audiotourgangers, en de in het begin kleine ruimtes, waardoor je dus niet echt lekker rustig kon kijken. De cirkel van Rembrandt was mooi, er hing wat werk van hem, maar ook veel werk van zijn leerlingen. De grote vazen die mee zijn gekomen zijn natuurlijk bijzonder maar spraken mij niet aan.. maar ze zijn groots en zit veel schilderwerk op van de Hollandse meesters. 

We hebben ons daar uitstekend vermaakt. Om 17.00 was het weer tijd om terug te keren, we hebben afscheid van Kitty genomen op het station, zodat zij de rechtstreekse lijn kon pakken naar Sassenheim en wij de rechtstreekse lijn naar Leiden.. 

Het was een zinvol bestede middag in Amsterdam

Dat smaakt altijd naar meer deze stad..Geen opmerkingen:

Een reactie posten