vrijdag 23 september 2016

juist... soms eerst even nadenken

Soms kom ik op school en bedenk ik ter plekke een les. Ik hou van het onverwachtse maar ook dat lessen aansluiten bij de leerlingen.

Klas twee had vandaag een les waarin ze aan de hand van foto's een toneelstuk moesten maken.

Terwijl de klas binnenkomt bedenk ik me dat het leuk is als ze met een houding aan het werk gaan.  Dus mijn opdracht is dan ook dat ze in tweetallen aan het werk gaan, ze mogen op hun i-pad een foto opzoeken waarop twee personen staan in een houding.

\Dit gaat natuurlijk ingevoerd worden en langzaam zie ik een paar koppen van puber jongetjes van 13 jaar rood kleuren.. dus ik loop er na toe en zie dat de zoek opdracht dus niet echt handig is.. want juist.. houdingen twee personen levert heel veel rode oortjes en oogjes en koppies op..

Ter plekke bedenk ik me dan om maar mijn grootste gruwel uit de kast te halen en zo de opdracht te veranderen dat ze moeten kiezen voor yoga houdingen. Dit is duidelijker en geeft ook meer sjeu denk ik aan het geheel. Dus dat ga ik maar doen met ze.

De leerlingen doen dit braaf, en in twee tallen moeten ze dan hun houding laten zien. Het is geweldig wat eruit komt, ze maken prachtige dingen, en vaak ingewikkelder houdingen dan ik verwacht. Geweldig.

Eerst kijken we naar deze houdingen, daarna gaan ze vanuit die houding een toneelstukje maken.. om uiteindelijk met de hele klas een doorlopende voorstelling te maken vanuit de houdingen.

De eerste twee beginnen in hun houding en verzinnen het begin van het verhaal, ze stoppen in de houding van de volgende tweetal, die dan hun plek innemen en dan het verhaal doorspelen om weer te eindingen in de houdingen van het derde stel en zo gaat het door..Het is prachtig hoe soms verhalen ontstaan, ze improviseren en ik zie de lol ontstaan bij deze kids. Ze lachen zich een breuk.


Ze zijn druk bezig met van alles en als klas genieten ze omdat ze ook nieuwsgierig zijn wat de anderen er van maken.. hoe hun verhaal verloopt.. heerlijk.

Soms heb je van die ingevingen die gaande weg de week steeds meer vorm krijgen en voor je het weet heb je een les waarin de leerlingen werken met social media, met elkaar samenwerken, genieten en dat ze stralen.. het blijft een heerlijke uitdaging het les geven.... al bedacht ik me wel dat ik moet gaan nadenken over hoe ik mijn opdracht formuleer.... dus vanaf nu gaat deze les de geschiedenis in als yogales.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten