donderdag 29 september 2016

aapje

 


TIS DE WEEK VAN DE BIJNAAM.😝...KOPIEER DIT OP JE PROFIEL😏
EN KIJK WELKE BIJNAAM JE KRIJGT VAN JE VRIENDEN!
Ben benieuwd😅


Tot mijn grote verbazing is er inmiddels een week van de bijnamen... en er zijn zelfs mensen die dit op hun profiel zetten omdat ze het leuk vinden dat anderen voor hun een bijnaam verzinnen..
Ik ben verbaasd... ik denk alleen. WAAROM?????   

Bedenk even dat je ouders er negen maanden over hebben gedaan om voor jou een naam uit te kiezen, die naam moet je met eer dragen en verdedigen.. of zoals in de prachtige serie Roots.. Jouw naam is wie je bent en door je naam ben je verbonden met je voorouders. ( De afschuwelijke scene waarin Kunta Kinte word geslagen met de zweep omdat hij weigert Toby als naam te ascepteren.. tot bloedens toe, hij zakt door zijn benen kan niet meer... maar gaat door totdat  een andere medeslaaf ingrijpt en verzint dat Kunta Kinte Toby heeft gezegd maar dat is nooit gebeurt) Jouw naam is wie jij bent en daardoor ben je verbonden met je voorouders met alles, met het universum

Op een teamvergadering heb ik ooit aangekaart dat ik het niet vind kunnen als collega's de kinderen bijnamen geven, of met hun naam spelletjes geven, ik vind dat ze dan hun identiteit afnemen, of ze belachelijk maken... ik vind dit niet goed.

Daarnaast, en dit verhaal zal voor velen herkenbaar zijn, ik schrijf het  vaker maar nu nog maar een keer..  Het trieste verhaal van Jan


Beeld je in je ben 12 jaar en komt voor het eerst op een school en je mentor noemt je Aapje omdat je flaporen hebt.. Als 12 jarige durf je er niets van te zeggen, je lacht maar wat... en voor je het weet noemt de hele klas jou Aapje... en je kan er niets meer aan doen, ze noemen je zo, je durft niet meer te zeggen dat je dit niet wilt. maar ja wie hoort jou.. Het vreet van binnen.

Na twee jaar, de hele onderbouw noemt Jan aapje, en hij is zo blij dat hij naar de derde gaat, eindelijk van deze dependance af en op een andere locatie hoopt hij op nieuw te beginnen en Jan te heten.

Na de zomervakantie komt Jan op school en daar staat zijn mentor van klas 1, die dit jaar weer zijn mentor is, en die zegt meteen Hey daar is Aapje.. en Jan durft weer niet te zeggen dat hij het niet leuk vind, en weet niet hoe dit te stoppen.. dus hij lacht maar wat.. en hoopt  maar dat het over gaat, maar dat gaat het dus niet. Tegen de kerst komen de ouders van Jan  op school en vragen om de mentor,  Ze vertellen de mentor dat Jan niet meer op school zal komen en laten een briefje zien. daarop staat geschreven   Ik ben JAN en wil niet langer aapje zijn...

Jan is niet meer, Jan is voor de trein gesprongen.. 

(Helaas is dit verhaal niet verzonnen maar echt gebeurt.... gelukkig niet op mijn school, al spreek ik vaak leerlingen in de counseling die  inderdaad voor de trein willen springen of zich dood willen steken omdat ze gepest worden en vaak begint het met bijnamen waarna het steeds verder gaat.. van kwaad tot erger)

Dit kan zo vreten aan een kind, en het kind zo beschadigen.. die bijnamen dat ik er heel erg tegen ben.. en nu dus die actie de week van de bijnamen.. ik hou mijn hart vast voor een ieder die dit op zijn facebookpagina zet.. mede omdat mensen op sociaal media niet echt hun best doen, ze zeggen van alles en denken minder goed na..  Natuurlijk zijn er leuke en positieve bijnamen .. maar wie zegt dat men die gaat neerzetten..

Ik hoop dat deze actie heel snel stopt en men er mee stopt.. ik ben bang voor de gevlogen als je heel veel negatieve bijnamen krijgt..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten