donderdag 5 mei 2016

Hemelvaart in Berlijn dag 4

 
Vandaag hadden we bedacht om vroeg op te staan, zodat we de hele dag zouden hebben voor Potsdam, zodat we oprijd terug konden zijn voor het museum vlak bij de Charlotte Burg met daar veel leuke art deco kunst.

Al vrij snel werd duidelijk dat we dat niet gingen halen de wil was er maar de weg was een beetje heel lastig te vinden.  Wel nog snel ons in laten checken voor de terug reis, wel jammer dat ik als man van de wereld toch niet zo werelds ben omdat ik er achterkom dat ik het @ teken dus wel zag staan onder de Q maar dus niet weet hoe ik dat nu moet regelen, gelukkig na hulp be ik weer op de hoogte hoe ik dit moet doen, al ben ik het alweer vergeten helaas. Terwijl we op het station van de Friedrichstrasse eerst een goed uitgekozen lunch hebben gekocht, slade en een sandwich zijn we onze duurste plas allertijden gaan geven. Overal in Berlijn is het plassen gratis, maar hier koste het een euro om te mogen plassen....
Begrijpelijk is het natuurlijk dat ik meteen de bril twee keer schoon heb gemaakt, dat ik dus ook twee keer heb doorgetrokken,  twee keer mijn handen heb gewassen en afgedroogd en als klap op de vuurpijl heb ik twee keer de desinfecterende zeep die er stond die je op je handen kon spuiten gebruikt... Ik zal ze krijgen met hun euro.. Ze hebben het geweten, vond het al jammer dat ik geen wc rollen mee kon nemen.

Daarna naar Potsdam met de s-lijn, dus boven de grond. het was een aangenaam ritje, veel te zien, het eindpunt was wat vaag, omdat we ineens ergens stopten, veel mensen eruit gingen,  maar ook een paar bleven nog zitten, dus dat was wat verwarrend. Terwijl Susan en ik nog wat zitten te praten komt er een schoonmaker binnen die begint schoon te maken, dus... Ik heb in mijn beste Duits nog even gevraagd of deze trein wel naar de hoofdstation  ging, nee dus, deze bleef hier staan. Wij uit de trein en onze reis vervolgen met de bus. Een heftig ritje was dit maar we hebben het overleeft.
Bij aankomst eerst een bak koffie en thee en een gebakje erbij, we moeten toch iets vieren, om daarna Naar het paleis te gaan om deze te bezoeken. Het Sanssouci Palace. En ja hoor zo als ik al dacht alleen nog pek om half 5, dus dat toch maar gedaan. We hadden tenslotte net voor niets zon lange reis gemaakt om daarna weer terug te gaan zonder dat we het paleis van binnen hadden gezien, Dus het zou. Een Sanssouci dag worden. Wij verder dwalen door de tuin en om eerlijk te zijn je kan er met gemak een dag doorbrengen, het kost wel je voeten, Heb zelfs spierpijn in mijn voeten van het vele lopen.

We hebben van alles gezien, prachtige beelden, mooie hoekjes waar je kon zitten, heerlijk in de zon gezeten, het Chinese huis, en noem maar op.. Geweldig, We hebben heerlijk zitten te picknicken op een bankje waar iedereen binnen 10 minuten weer weg was, wat we eerst niet begrepen maar later wel, omdat we de eerste muggen van het jaar meteen al te eten hebben gegeven.
Daarna lekker het paleis in, en ik moet zeggen het viel wat tegen, het was wel een bijzonder paleis, maar meer door de bewoner en zijn bezoeken zoals Voltaire, dan door de inrichting. Het verhaal gaat over deze keizer dat hij aardappels had die hij graag wilde dat de boeren dezen gingen verbouwen maar ja wat een boer niet kent dat eet hij niet Dus hij had aardappels gepoot en heeft daar soldaten de wacht bij laten houden zodat het ineens heel kostbaar werd. Gevolg was dat op een avond hij de soldaten expres dus niet bij het veld zette, en dus de boeren allemaal planten gingen stelen en aardappels om die te gaan verbouwen zodat er genoeg eten was voor de menen . Wat gaaf toch . Op zijn graf liggen dan ook altijd aardappels door boeren neergelegd.  Hij ligt trouwens ook niet in een praalgraf Maar heeft gewoon een steen en ligt daar vergezeld met zijn honden. Zijn vrouw ligt ergens anders ik denk dat hij gewoon homo was en daar helaas niet voor uit kon komen De hele tuin is dan ook doorspekt met beelden van mannen, met af en toe een vrouw

Aan het ede hebben we  lekker gegeten bij een Vietnam restaurantje bij de markt in de buurt met street foot en dat was lekker... De aanrader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten