woensdag 4 mei 2016

Berlijn dag 3


Vandaag was het de dag van Susan ,we gingen naar het paleis Charlotte Burg. Ergens herinner ik me dat ik daar al geweest ben, maar of ik er in ben geweest weet ik niet meer.  Eerst gingen we naar een supermarkt om daar wat broodjes etc te halen voor een picknick in de stad. Leek ons leuk en ik had al verteld dat Kittty en ik dat vaak doen op vakantie, omdat we dat beiden erg gezellig vinden en ook erg van genieten. Dus waarom nu ook niet. In de supermarkt kwam ik een geweldige souveniertje tegen voor mijn dierbaren, ik hou ervan om dingen mee te nemen waar je wat aan hebt of wat gewoon echt nutteloos is. Het is weer gelukt moet er alleen nog wat bijhalen maar dat doen we vrijdag voor vertrek.

Dus daarna gingen we met de u-baan naar charlotten Burg, het nare is wel dat je eerst een heel eind moet lopen voor je er bent, met het besef dat je dus ook weer terug moet.... Maar goed we zijn gegaan, Nu bleek het paleis in de steigers te staan. Dit is nooit echt leuk  maar een leuke bijkomstigheid was dat daardoor de nieuwe vleugel open was, zodat we daardoor extra konden genieten van het kasteel Met een audiotour op onze oren gingen we het kasteel in.
Al bij de tweede kamer was ik de Tour kwijt en moest ik opnieuw beginnen, dus weer zoeken en gevonden, Daarna stond ik in een kamer waar werd verteld dat er een bed stond, nooit een bed gezien ,ook was er een kamer waar Napoleon had geslapen die kamer had een prachtig schilderij, de study was behangen met groene zijde, ook niet te zien, dus ik had de pest in. Bij navraag bij een verdwaasde hele chagrijnige suppoost bleek ik met mijn tekst een paar kamers in het voren te zijn de kamer met het bed moest nog komen. Ik vond het ook al zo gek.  maar goed leve de techniek en mijn onhandigheid, ik heb een heel bizar kasteel gezien met prachtige niet bestaande inrichtingen maar het was wel erg leuk .

Na de rondleiding zijn we gaan lopen in het park, onze picknick voorbereid en gegeten,, heerlijk. Meteen was ik terug in mijn begin tijd in Berlijn, waar ik mijn toenmalige vriendje  mee naar toe had genomen en waar ik bij vriend Erwin logeerde, en ik met Erwin in het park samen een hele dag heb zitten te praten en dat kunnen we ook goed. Even maar miste ik vandaag die tijd en Erwin, omdat, ondanks, dat ik hem zo weinig zie en spreek, hij wel in mijn hart woont en zit. Al woont hij nu in London voor mij is hij verbonden met Berlijn.

Daarna samen met de u-baan naar de Hackische hofe en de Hackische markt. Erg leuk weer en wat weer genieten. Ik was er al eerder geweest door Kitty en nu heb ik dus Susan het laten zien die net zo onder de indruk was als ik toen ik er voor het eerst was.

We hebben daar heerlijk wat gedronken om daarna door dit gedeelte van Berlijn te dwalen, waar een we een heel bijzonder kerkhofje tegen kwamen.  Een oud kerkhofje waar allemaal mensen lagen die in de eerste. En tweede WO zijn omgekomen. En velen in mei 1945 tijdens een bombardement, Er was een prachtige gedenkteken in de vorm van een loden laken in de vorm van een mens . Prachtig was het. Op deze gepaste plek hebben we de 2 minuten stilte gehouden  om zo stil te staan bij alle. Mensen die nog steeds vechten en sterven voor de vrede.  Erg mooi, ergens heel intiem en zo gepast op deze plek. Zeker omdat dit ook een gedenk plek is voor mensen uit een ander land.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten