dinsdag 30 juni 2015

No Blame


 
Dinsdag met oud collega maar vriendin de workshop No Blame gegeven aan collega's
Dit om weer wat dingen op te frissen maar tevens om ook er met elkaar voor te zorgen dat we het pesten op school beter aan pakken.
 
Helaas is er nog niet echt een goede methode tegen pesten, zeker het cyberpesten blijft een ongrijpbaar iets waar we eigenlijk geen vat op hebben. Dus dit is wat we hebben. Bij ons op de locatie werkt deze methode erg goed en slaat het aan. Op andere locaties horen we vaak dat ze het niet weten wie er opgeleid zijn voor No Blame, dus daarin wilden we tegemoet komen om op deze manier het weer voeten in de aarde te geven en het weer actueel te maken om het te gebruiken.
 
We hadden een mooie groep van 18 man die de training wilden volgen.
De opbouw was eigenlijk heel simpel, we wilden vooral praktisch werken, niet teveel zitten maar doen, vooral doen. Oefenen en oefenen en oefenen.
Dit met name omdat het vaak lastig is om  een aanpak goed onder de knie te krijgen.
 
We hebben eerst wat algemene info gegeven om daarna gewoon stap voor stap de methode te oefenen en aan te pakken. We hebben het gedaan door middel van een rollenspel voorbeeld, daarna gingen we verder met hoe de aanpak moest en zo verder de boel uitbouwen totdat iedereen  alle stappen heeft gezien en geoefend.
 
Ik ben zo blij dat we de kans kregen deze methode zo aan de rest van de school te geven zodat ze ook inderdaad konden oefenen en dit konden aanpakken en leren.
 
De ervaringen die wij hebben bij ons op school zijn zo positief dat we dit graag wilden delen met een ieder die ook graag wil helpen met het oplossen van pesten.
 
Het mooie vind ik van deze methode dat we dus geen straf geven, maar dat we zoeken met de kinderen naar een oplossing, dat werkt gelukkig prima en perfect. Heerlijk is het toch dat het zo werkt en dat we dit zo voor elkaar krijgen met elkaar. De leerlingen zijn maar wat graag bereid om mee te werken aan het oplossen dat ze soms zelfs blij zijn dat ze als pester uit hun rol van pester kunnen stappen om zo ineens een helper te worden.
 
Ik ben erg tevreden met wat we vandaag gedaan hebben en wat we bereikt hebben.
Ondanks de hitte was het een heerlijke middag waar veel gedaan en gebeurt is.
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten