zaterdag 6 juni 2015

Hallo Jumbo.... Dag C1000


 
20 Jaar geleden ben ik in het dorp Alphen aan den Rijn komen wonen.. of te wel een dorp met stadse fratsen, zoals ik dat noemde en met mij zijn veel import Alphenaren het eens.. het is geen stad.
Het huisje wat ik toen betrok en waar ik nog steeds woon, grenst aan een winkelplein. Ik was de koning te rijk, mede omdat ik naast de noodzakelijke winkels, voor drogisterij artikelen,  fournituren, huishoudelijke apparaten, etc ook een c1000 had.  De C1000, was het eerste wat mijn moeder destijds opviel, toen we naar het door mij uitgezochte huis bezochten. Ze zei meteen: "Oh wat geweldig, je hebt de C1000 op de hoek, dat is gemakkelijk." Mijn ouders kwamen uit een dorp, waar ze 1 buurtsuper hadden waar ze dus alles moesten halen.. een soort van omgebouwde postkantoor tot supermarkt. Duur was het daar ook, want ja geen concurrentie. De prijzen van de spullen die in de aanbieding waren, waren zo hoog dat als je ze kocht in een winkel in een dorp verderop, waar meer supermarkten zaten, het nog goedkoper was dan de aanbieding in het dorp waar mijn moeder woonde. kortom.. Het was volgens mijn moeder een goede keus. Ideaal.
 
Toen ik er net woonde was het wel zo dat de C1000 nog heel klein was, maar al gauw werd er uitgebreid, men kocht steeds meer aansluitende panden op en  dus ze konden uitbreiden en werden steeds groter.. zo groot zelfs dat  je er alles kon vinden, de winkel werd één van mijn favorieten voor snel even een boodschap. Je greep daar nooit mis naar iets, het was er altijd. Als fanatieke winkelbezoeker van de Aldi en van de Lidl, kom ik er toch nog regelmatig even binnen.
Al weken stond er al aangekondigd dat de C1000 zou gaan verdwijnen en dat er een Jumbo zou komen. Volgens mij is dat niet meer dan een naamsverandering, hoe naïef kan je zijn.
 
Groots stond al aangegeven bij het betreden van de parkeerplaats voor mijn huis: "Hier komt 24 juni de nieuwe Jumbo"  Het blijkt nu al dat de Jumbo zich kennelijk niet zou bezig houden met valse voorlichting, want inderdaad deze ochtend, ik werd wakker door een hoop lawaai, veel geschreeuw, veel mannen in bouwvakkerskleren incluis hun bouwvakkershouding en zicht op dingen die je liever niet ziet. Veel vrachtwagens die met van alles aankwamen rijden, heel veel nieuwe dingen die ineens uit de wagens kwamen, oude spullen die werden afgevoerd die zou vertrouwd waren. Kortom vandaan op 4 juni beginnen ze al.. wat vroeg.. maar goed, het zal wel zo moeten.
 
Ergens zit er toch bij mij een soort van weemoed, omdat ik besef dat een tijdperk echt afgesloten is, het vertrouwde zicht op de C1000 met hun rood, dat nu geel gaat worden. De vertrouwdheid van wetende dat daar altijd is en op voorraad, de wetenschap dat je altijd snel ven de C1000 in kon rennen om wat te halen, die is weg. Natuurlijk kan dat ook bij de Jumbo, maar iets van heel lang geleden, wat heel vertrouwd was en er altijd was, gaat nu ook verdwijnen.
 
Het plein is trouwens zo wie zo heel erg veranderd in de loop der jaren, wat ook goed is, verandering is groei.. maar inmiddels is het postkantoor verdwenen, maar de vraag is, waar niet eigenlijk, tevens is de RABO bank weg,  de ANB bank is inmiddels slechts een pinautomaat, de winkel voor stofjes voor fournituren zijn weg, de tapijthandel die er zat ook al... kortom de tijd neemt zijn weg en het is ook goed.. zoals ik al zei, verandering is groei.. en dat is goed..
 
Al is het wel jammer dat juist de C1000, verdwijnt omdat dit juist jaren voor mij een vast uitzicht was als ik mijn deur uitstapte....
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten