woensdag 15 april 2015

Soldaat van Oranje


 
Eén van de vele voordelen van het werken op een school is dat je dus soms zomaar ineens naar een voorstelling kan waar je eigenlijk al heel lang naar toe wilde maar waar je geen gelegenheid voor had of kreeg. Door een ongelukkige toeval, of val, van een collega die was gevallen met skieën, en die dus weken thuis moest zitten. Ze verveelde zich stierlijk en dus is ze aan de slag gegaan om kaartjes te regelen voor de klassen van junior, de b/k en Gl afdeling van mijn schooltje. Ze is aan de slag gegaan en ze kreeg het voor elkaar dat we met een heel boel kinderen op woensdagmiddag, in de middagmatinee naar de voorstelling konden. Ik had me even niet gerealiseerd dat het een stuk is van 3 en een half uur,. maar goed gewapend met mijn flesjes water, mijn telefoon, prachtige kinderen moet het te overleven zijn bedacht ik me toen ik in de bus stapte....
 Het waren engeltjes onderweg, men zat rustig praatte wat en genoot zichtbaar. De voorstelling is kei gaaf, ik had al gehoord over dat je als publiek draait en dat gebeurt ook, maar geweldig. De hele zaal zat vol met pubers die ademloos zaten te kijken, dan is een voorstelling goed. Een stukje geschiedenis, een mooi verhaal, heel veel verschillende technieken, kortom prachtig hoe dit is vormgegeven. Ik kan een ieder die nog niet geweest is, aanraden om te gaan. De goedkopere plekken bovenin zijn prima, je ziet alles, maar neem wel een kijkertje mee, dan zie je zeker alles erg goed. Ik had mijn theaterkijkertje meegenomen , en dat hadden leerlingen door, en ja hoor, bij een wat heftige vrij scene  vroegen ze me of ze hem even mochten lenen.. en dat doe ik dan dat vind ik humor.
De terugreis ging ook prima, het was gewoon goud  Wat een prachtige middag met super leuke kids
heerlijk
 
 
 
Recensie van Soldaat van Oranje:
           

Eindelijk wordt er weer eens een poging ondernomen voor wat vernieuwing in het Nederlandse theaterlandschap te zorgen. Producenten Fred Boot en Robin de Levita bedachten een nieuwe oer-Hollandse musical: Soldaat van Oranje. Een visueel spektakel in het nieuwe theater op vliegveld Valkenburg.

De musical wordt ondersteund door een fantastisch staaltje techniek. Zo bevindt het publiek zich op een draaiende schijf die onder begeleiding van 180 graden projecties van decor naar decor draait. Met name dankzij deze gigantische projecties tussendoor en de mogelijkheid tot gigantische decors geven de musical een filmische en ongekende beleving.
 
Ook bestaat een bepaalde set uit een levensechte zee van maar liefst 300.000 liter golvend water en maakt een levensechte Dakota onderdeel uit van de musical. De musical had trouwens ook prima gekund zonder deze veelbesproken Dakota. Het vliegtuig komt tijdens één scène even tevoorschijn. Maar doordat het vliegtuig buiten staat komt er enkel een vreselijke kou de zaal binnen en is er opluchting in de zaal wanneer de hangaardeuren weer gesloten zijn.
 
Naast al het visuele spektakel is Soldaat van Oranje ook gewoon een steengoede musical op zichzelf! Natuurlijk had de voorstelling moeilijk zonder al de poespas er om heen gekund, maar met een prima cast en sterk verhaal is de voorstelling van hoge kwaliteit. Het boek over Erik Hazelhoff Roelfzema is dan ook niet voor niets al eerder de grondlegger van een briljante film geweest.
 
De cast die onder meer bestaat uit Matteo van der Grijn en Loes Haverkort heeft één échte uitblinker, namelijk Catherine ten Bruggenkate die de rol van koningin Wilhelmina op zich neemt. Een ijzersterke performance die het vooral moet hebben van de komische timing.
 
Eerlijk is eerlijk Soldaat van Oranje is verademing naast alle andere musicals. De voorstelling doet weer eens iets anders en doet dit op een vernieuwende en verfrissende manier. Het maakt Soldaat van Oranje een must-see voor iedereen en is ook voor de minder musicalliefhebbende bezoeker een onvergetelijke ervaring.
 
Er valt dan ook bijna niets aan te merken op Soldaat van Oranje, op één ding na. De belichting is in een veel scènes fantastisch, maar in een aantal scènes ook echt vreselijk. Goed voorbeeld is de allereerste scène waar het licht zo scherp en fel is dat je je afvraagt of ze ooit van sfeerverlichting gehoord hebben?
 
Soldaat van Oranje is een must-see voor iedereen en is een musical die je moet hebben gezien om het werkelijk te kunnen geloven!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten