zaterdag 25 april 2015

Balut


Mijn ontdekkingsreis met mijn leerlingen van de Internationale Schakelklas, is altijd bijzonder. Zeker als we het hebben over land van herkomst. Dit vind ik erg belangrijk, mede omdat ik wil weten wat ze zoals bezig houd, maar ik wil ook weten wat in hun landen speelt. Er zijn al vele landen langsgekomen, en ik heb al aardig wat dingen gehoord. Soms zijn de dingen interessant, zeker omdat je een blik mag werpen op hun eigen cultuur van binnenuit. Dit zie je niet als toerist. Het is prachtig hoe de leerlingen vertellen over hun huis, over hun cultuur, de feesten, over het eten wat ze in hun land als lekkernij beschouwen. Natuurlijk gaan we in op het geloof van hun land, op de cultuur op school, we hebben het over hoe het gaat als ze willen trouwen. Mogen ze zelf kiezen of worden ze uitgehuwelijkt Van alles komt aan bod, zeker ook doordat de leerlingen uit de klas van mij de opdracht hebben om in ieder geval 1 vraag te stellen. Dit om ze te leren te luisteren en ook om zo de spreker aan te geven wat ze hebben gehoord. De vragen verschillen erg maar dat is niet erg dat mag.
Afgelopen vrijdag was een leerlinge uit de Filippijnen aan de beurt. Ze vertelde aan de hand van foto's over haar land van herkomst, we zagen hoe ze had gewoond, prachtig om zo inzicht te krijgen hoe mensen leven, het interieur etc. Ook een beroemd restaurant bij een waterval waar je kan eten met je voeten in het water, maar het kan ook zijn dat je helemaal zeiknat gaat worden. Ze vertelde met smaak over het eten daar. Het gerecht Balut, deed me echter gruwelen.. ik kan me niet voorstellen dat men dit eet. maar men doet dit dus echt. Ze keek er zo verlekkerd bij dat ik alleen maar kon denken gruwel.. Het was en is echt heel lekker meneer verzekerde ze me....
Geloof me ik ben vegetariër en ik zou zelfs na dit verhaal en het gerecht met plaatjes te hebben gezien vegetariër worden.  Maar ik zou zeggen oordeel zelf en lees het verhaal hoe men het maakt en hoe men het eet..... ik zou zeggen liever geen ei meer voorlopig

( van Wikipedia gehaald ) brrrrrrr
De balut is een delicatesse in Zuidoost-Azië en met name in de Filipijnen en Vietnam. Een balut-ei is een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo, dat wordt gekookt. Men zegt dat het eten van een balut-ei de geslachtsdrift opwekt. Deze hartige snack wordt veelal 's nachts door straatverkopers verkocht. Het hoge proteïnegehalte sluit naar verluidt mooi aan bij het drinken van bier. Het woord balut betekent opgerold.

Wijze van eten[bewerken]

Balut wordt meestal gegeten met een snufje zout, hoewel een enkele balut-eter het ei bij voorkeur met chili en azijn eet. De eieren wordt geprezen vanwege de harmonie van de textuur van het ei en de smaak. Het vocht rond het embryo moet er eerst uit worden gezogen voor de schil gepeld kan worden. Daarna kan de dooier en het jonge kuiken gegeten worden. Alles van het ei kan opgegeten worden met uitzondering van het harde witte deel (bato of rock) onderin het ei. Balut is tegenwoordig zelfs haute cuisine geworden en wordt als zodanig als voorgerecht in restaurants geserveerd. Het ei wordt dan meestal op de adobo-manier gekookt, in een omelet meegebakken of als vulling van een gebakje gebruikt.

Productie van de balut

Het maken van balut komt oorspronkelijk uit China. Hier wordt op een soortgelijke manier de maodan bereid. Chinese handelaren en immigranten zouden het gerecht in de Filipijnen geïntroduceerd hebben. De productie van een balut-ei gebeurt in de Filipijnen echter wel op een speciale afwijkende wijze door de balut-makers (mangbabalut). De eieren worden handmatig in het hele land gemaakt, maar de balut-makers uit Pateros in Metro Manilla staan specifiek goed bekend om hun zorgvuldige selectie en incubatie van de eieren.
Bevruchte eieren worden opgewarmd in de zon om vervolgens opgeborgen te worden in manden om zo hun warmte vast te houden. Na negen dagen worden de eieren tegen het licht gehouden om de zygote te kunnen beoordelen. Ongeveer acht dagen later is de balut klaar om gekookt te worden, waarna het ei verkocht en opgegeten kan worden. Verkopers gebruiken emmers met zand om de balut-eieren op temperatuur te houden. Ongekookte balut-eieren worden zeer zelden verkocht in Zuidoost-Azië, maar op Aziatische markten in de Verenigde Staten kan een enkele keer wel zo'n ongekookt balut-ei gevonden worden.
Het aantal dagen dat gewacht moet worden tot het balut-ei gekookt wordt, is een voorkeurskwestie. In de Filipijnen wordt voor het perfecte balut-ei 17 dagen aangehouden. Het kuiken is dan nog niet oud genoeg voor de bek, veren en klauwen om al ontwikkeld te zijn. Ook zijn dan de botten nog onderontwikkeld. In Vietnam eet men bij voorkeur balut-eieren die 19 tot 21 dagen de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen. Het kuiken is dan al verder in zijn ontwikkeling en als zodanig herkenbaar. De botten zijn in dit stadium nog wel zacht.

 



zie ze toch liever zo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten