vrijdag 4 januari 2013

the bubble (film)


 
Kreeg voor kerst van vriendin Heleen een prachtige dvd cadeau van een film die ze had gezien op tv. Ik had hem natuurlijk weer eens gemist maar ja dat ben ik.. en ze had hem voor mij besteld en had hem op tijd binnen voor de kerst. en dus kreeg ik het cadeautje van haar. Ik ben ontroerd door deze film. zo mooi, een onmogelijk liefde tussen twee jongens.. die door de oorlog hun nog dichterbij elkaar brengt maar ook ze ver van elkaar afdrijft.. Geen homofilm die menig beelddenker zal doen gruwelen maar gewoon een mooie film over de liefde tussen twee mensen en de onmogelijkheid ervan. De liefdes scene's, ik zeg bewust dat het geen sexsene's zijn, zijn zo mooi en vol respect en zo prachtig.. dat volgens mij niemand die deze film ziet en deze scene's ziet nog zal zeggen dat het vuile flikkers zijn... dan denk ik dat je niet kan zien wat liefhebben is en van elkaar houden uit respect betekend...  een aanrader dat zeker deze film. De recensie hieronder is door iemand anders geschreven en naar mijn idee niet echt bekeken met de ogen zoals ik en velen hebben gekeken en zullen kijken... en dat ze de omslag niet heeft begrepen is jammer want ik denk als je goed kijkt begrijp je de worsteling van  een van de hoofdrolspelers,  en kan je zijn keuze begrijpen en ook waarom en hoe hij er toe komt... en zeker is dat deze twee inderdaad voor altijd samen zijn verbonden door hun liefde




recensie: The Bubble

Verboden liefde in het kwadraat



De bubbel waarnaar de titel van deze film verwijst is Tel-Aviv, een stad waar de inwoners zich weinig aan lijken te trekken van het geweld en de politieke conflicten om hen heen. In deze ogenschijnlijke 'veilige haven' delen de drie hippe twintigers Noam, Yali en Lulu een appartement in een hippe buurt. Ze houden zich voornamelijk bezig met zichzelf en de sores van hun liefdesleven. Noam ontmoet tijdens zijn dienst bij één van de vele checkpoints de Palestijnse Ashraf, en wanneer deze hem opzoekt in Tel-Aviv ontbloeit er een intense relatie. Noam en zijn huisgenoten proberen Ashraf te helpen zodat hij in Israel kan blijven, maar al snel blijkt dat hun dromen van vrede en wederzijds begrip niet zo makkelijk realiseerbaar zijn als ze hoopten.
Naïviteit
De naïviteit van de drie Israëlische flatgenoten en hun 'bubbelmentaliteit' wordt in de structuur van de film het beste naar voren gebracht. Ze zeveren op betweterige manier over het conflict tussen Israël en Palestina, maar willen er eigenlijk liever niet over nadenken. Ze organiseren een protest-rave tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden, maar lijken vooral gewoon te willen feesten, XTC slikken en neuken. Behalve de openingsscène bij de checkpoint is er weinig te zien van de strijd tussen de twee volkeren. Daardoor lijkt het alsof de makers het conflict op een luchtige manier als een context voor de romance tussen Ashraf en Noam willen gebruiken, maar het tegendeel is waar. Na een ommekeer in het verhaal blijkt dat de drie vrienden uit hun droom zullen moeten ontwaken en dat er geen simpele weg naar vrede is.
Wat erg jammer is, is dat de onvermijdelijke wending in het verhaal erg lang op zich laat wachten en daardoor de impact mist die hij eigenlijk zou moeten hebben. De dramatische ontwikkelingen die in een rap tempo volgen staan in sterk contrast met het lage tempo van de rest de film, en voelen daardoor onverwacht en niet geheel overtuigend aan. Ook omdat één van de hoofdpersonages aan het einde een beslissing neemt die totaal ingaat tegen hoe hij de rest van de film geportretteerd wordt. In het einde is er een romantische poëzie te vinden die dit enigszins goedmaakt, maar enige teleurstelling toch niet geheel kan verhelpen.
Nieuw perspectief
Desondanks verveelt The Bubble zeker niet. Het tempo van de film is prettig, er is een goede dosering humor en dramatiek en de cast is lekker op dreef. Het lijkt alleen op bepaalde momenten dat de makers van deze film dezelfde naïviteit bezitten die ze toeschrijven aan de inwoners van Tel-Aviv, die maakt dat deze film toch een bepaalde scherpte mist. Er is dan wel aandacht voor beide kampen, maar zoals de makers ook al aangeven, is de film voornamelijk een liefdeslied voor Tel-Aviv. Dit zorgt voor gemiste kansen, maar eveneens voor een nieuw perspectief op de groeiende immuniteit ten opzichte van het geweld van de oorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten