woensdag 8 november 2017

De oorsprong

Terwijl ik onderweg was naar Marokko, zag ik ineens bij de boekhandel op Schiphol dat het nieuwe boek van Dan Brown uit is.. Ik ben al jaren van van deze man en ben dus meteen dit boek gaan kopen, via bol.com, als e-book. Sinds ik begonnen ben met de e-book te lezen op mijn i-pad heb ik alleen nog e-books die ik lees, ik vind het een geweldige uitvinding. Een papierenboek koop ik zelf bijna niet meer. Ik zou willen dat het uitbrengen van e-books goedkoper zou zijn, omdat ik dan al mijn bundels via een e-book zou aanbieden. Dit omdat ze dan goedkoper zijn en omdat ze dan toch ook gemakkelijker te verkrijgen zijn. Helaas is het omzetten van een gewoon boek naar een e-book vrij prijzig en dus doe ik het  niet, mede omdat het e-book dan veel te duur zou worden, terwijl een flardenbundel veel goedkoper is op papier.


Natuurlijk ga ik niet uitweiden over de inhoud van dit boek, maar ik kan wel zeggen, ik begon met dit boek en kan het bijna niet wegleggen. Wat ik meestal niet doe maar nu dus wel is het boek zelfs mee nemen naar het toilet, waarbij ik de wekker zet zodat ik niet de tijd vergeet en gewoon op het toilet blijf zitten te lezen en daardoor te laat op mijn werk kom .


Het verhaal speelt zich vooral af in Spanje, in Madrid en in Barcelona, in beide steden ben ik geweest en ik herken veel dingen die er staan beschreven. Het gave is dat ze het hebben over het paleis in Madrid en daar heb ik gelopen, zo ook in Barcelona, bij onder andere het museum van Milo. Een aantal dingen uit het boek heb ik niet gezien dus dat is weer een optie om toch maar weer eens naar Barcelona af te reizen en deze dingen te gaan zien. Ik wil hoe dan ook natuurlijk de kerk nu een keertje in. ik weet dat de kerk in 2027 klaar kan zijn, maar ik ben bang dat als hij klaar is dat er een wachttijd ontstaat van 20 jaar omdat dan natuurlijk iedereen er heen en in wil.

Dit boek is in ieder geval een aanrader vind ik.. 
ik geniet wederom van dit boek

recensie van het boek

'Oorsprong' is vintage Dan Brown, zij het met wat minder geweld dan we gewend zijn

De auteur husselt religie, robotica, futurologie, het Spaanse koningshuis en de oeuvres van William Blake en Friedrich Nietzsche aangenaam door elkaar.

Waar komen we vandaan, en - vooral - waar gaan we heen? Dat zijn de bepaald niet makkelijk te behappen thema's van het nieuwste boek van Dan Brown. Diens held Robert Langdon heeft er in Oorsprong zijn handen 537 pagina's vol aan. De onverschrokken hoogleraar kunstgeschiedenis met een voorliefde voor codes reist ditmaal naar Bilbao, alwaar hij in het Guggenheim museum een bijzondere presentatie van een goede vriend, Edmond Kirsch, zal bijwonen. Wat de briljante futuroloog, computerdeskundige, uitvinder en ondernemer precies gaat doen is voor Langdon nog een mysterie als hij in het eerste hoofdstuk het boek binnenwandelt, maar hij verwacht er veel van.

Dan Brown: Oorsprong
Vertaald door Erica Feberwee en Yolande Ligterink.
Luitingh Sijthoff.
E-book: 17,99
Print: 24,99

De lezer weet op dat moment al iets meer. In de proloog wordt een geheime ontmoeting beschreven tussen Kirsch en drie religieuze leiders: een rabbi, een kardinaal en een oelama. Het drietal reageert geschokt op wat ze te horen krijgen, hun hele wereldbeeld kantelt. De lezer krijgt het op zijn beurt natuurlijk (nog) níet te horen, maar hij heeft wel zo zijn vermoedens. In het boek dat hij in handen heeft zal religie, zoals vaak bij de schrijver van De Da Vinci Code, een voorname rol gaan spelen.

Het verhaal komt op stoom als in hoofdstuk 2 - Langdon struint nog niets vermoedend door het museum - een akelige huurmoordenaar wordt geïntroduceerd. En ja hoor, je kunt er op wachten, Kirsch wordt een paar pagina's verder tijdens zijn presentatie, maar nog voordat hij zijn opzienbarende ontdekking heeft kunnen openbaren, omgelegd, waarna de lezer de beproefde achtbaan van Brown mag opklauteren.

Alwetende supercomputer

En daar gaan we, met Langdon op de voorste rij. De held probeert in een race tegen de klok te ontrafelen wat de ontdekking van Kirsch precies behelst en waarom bepaalde lieden daar zo bang voor zijn. De hoogleraar wordt bij zijn zoektocht uiteraard geholpen door een aantrekkelijke jonge vrouw. Ambra Vidal is museumdirecteur en ook nog eens de verloofde van de Spaanse kroonprins, jawel.

De tocht van Langdon en Vidal gaat van Bilbao naar Barcelona, alwaar het tweetal in de mooiste bouwwerken van de stad heel wat gepuzzel en geweld voor de kiezen krijgt. We doen ook de Sagrada Família aan, waar Langdon weer eens last krijgt van zijn hoogtevrees en mag vrezen voor zijn leven. Gelukkig worden ze geholpen door een door Kirsch ontwikkelde, alwetende supercomputer, luisterend naar de naam Winston.

Meer zullen we niet verklappen. De Amerikaanse schrijver heeft opnieuw een aanstekelijk boek geschreven. Het is vintage Brown, waarin een hoop al dan niet vaste thema's de revue passeren. Religie natuurlijk, maar ook robotica, futurologie, het Spaanse koningshuis en de oeuvres van William Blake en Friedrich Nietzsche worden aangenaam door elkaar gehusseld door de Amerikaanse schrijver.
Misschien dat er wat minder geweld dan normaal is, maar het blijft grappig dat Brown tijdens weer een nietsontziende jacht op leven en dood altijd even tijd weet vrij te maken om wat historische en toeristische informatie te delen met zijn lezers.

Of de vragen uit de eerste zin worden beantwoord in Oorsprong laten we in het midden, maar het einde komt wel wat abrupt. Curieus is bovendien dat het verhaal daarna nog even verder kabbelt door Barcelona. We dachten alle bezienswaardigheden wel zo'n beetje achter de rug te hebben, zelfs het stadion van FC Barcelona passeerde de revue, maar we moesten natuurlijk ook nog even de Montjuïc op. En dat doen we dan ook.

Dan Brown is de Da-Vinci-Code-man. Wereldwijd werden van de bejubelde en bekritiseerde roman 81 miljoen exemplaren verkocht. Bij het uitkomen van zijn nieuwe boek doet de teruggetrokken schrijver een boekje open over zijn leven in een uitgebreid interview in Volkskrant Magazine. Lees dat hier. (+)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten