zondag 9 februari 2014

jongens


 
Prachtig deze film, zomaar zag ik in de tv gids staan dat er bij kindernet een film werd uitgezonden met de titel jongens. De omschrijving van de film was duidelijk, een film waarin twee jongens zich tot elkaar aan getrokken voelen, die elkaar erg leuk vinden. De een is openlijk homo, de ander worstelt met zijn gevoelens.. kortom een film die ik niet verwacht om 9.00 in de ochtend op zondag bij een kindernet. Toch vind ik het geweldig, mede omdat op deze manier veel kinderen de kans krijgen deze film te zien en waarin ze misschien al een stukje vooroordeel weg word genomen. Tevens denk ik niet dat het opzet is, al wil ik dat wel graag denken, juist in de begin week van de Olympische Winterspelen in Rusland, waar zoveel over de mensen rechten te doen is, en zeker over homosexualiteit, deze film op dit tijdstip. prachtig. en ik moet zeggen het is een prachtige film, ontroerend, rakend, teder en het filmt het op een bijzondere integere manier. Ik vind dit een film voor velen die deze film zouden moeten zien.
Een echte  aanrader omdat je nu gewoon een keer de tederheid ziet, de liefde, de worsteling en het onvermogen om iemand lief te hebben, toe te geven aan je gevoelens.. ik zou zeggen koop de film als je hem niet hebt gezien.. een prachtig stuk Nederlands stukje film met een mooie boodschap
 
Recensie van de film:
 
 
 
Jongens gaat over Sieger, een sportieve, wat gesloten 15-jarige jongen die tijdens de zomervakantie de liefde ontdekt. Die liefde blijkt heel anders te zijn dan hij altijd dacht.
De Telefilm Jongens is een prachtig verhaal over een tiener die in de pubertijd verliefd wordt op een andere jongen en de worsteling die dat met zich meebrengt.
Sieger woont samen met zijn broer Stef (Jonas Smulders) bij z’n vader (Ton Kas) Zijn moeder is overleden en vader probeert zo goed als mogelijk het gezin draaiende te houden. Vader heeft vaak flinke bonje met Stef die aan het puberen is en vooral dingen doet die vader niet tolereert. Met zijn beste vriend Stef (Stijn Taverne, bekend van Spangas en Penoza) traint Sieger in een nieuw atletiek team voor de NK estafette. Samen met nog twee andere jongens (Jonas Smulders en Ko Zandvliet) gaan ze hard aan de slag om te trainen.
telefilm-jongens-5
De vier jongens gaan na een training zwemmen in het meer vlakbij. De vriendschap die ontstaat tussen Sieger en Marc lijkt normaal maar ze voelen zich fijn bij elkaar en er ontstaat een chemie. Sieger weet geen raad met zijn gevoelens en probeert deze uit te schakelen. Met een broer thuis die de stoere bink uithangt met een motor en een vriendinnetje probeert hij ook aan te pappen met een meisje, Jessica. Want met een meisje omgaan, dat is toch wat de buitenwereld wil zien?  Marc voelt zich erg buitengesloten door het gedrag van Sieger.
Zal hij zijn hart volgen en kiezen voor Marc?
Complimenten voor het camera-werk. (Melle van Essen) Op een poëtische manier wordt er gefilmd, vooral de scène op de trampoline is mij bijgebleven.
Regisseur Mischa Kamp hoopt dat een film over dit thema bijdraagt aan meer openheid en begrip.
Over de acteurs die de hoofdrollen spelen in Jongens:
telefilm-jongens-2
Gijs Blom (1997) was op jonge leeftijd al te zien in het theater, waar hij de hoofdrol vertolkte in Ciske de Rat, de musical (2007-2009). In 2011 is Gijs voor het eerst op het witte doek te zien in Sonny Boy, naar het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. In 2012 speelde Gijs in de Duitse televisiefilm Eine Frau verschwindet, gevolgd door de telefilm Urfeld (2012). Behalve in Jongens, speelde Gijs dit jaar ook in de film Kankerlijers, die in 2014 in de bioscoop zal verschijnen.
Ko Zandvliet (1993) is acteur en muzikant. Vanaf 2009 speelt hij trombone in de succesvolle afrobeat band Jungle by Night. Zijn eerste rol had Ko in de film Sonny Boy (2011), gevolgd door zijn eerste hoofdrol in Razend (2011), naar het succesvolle boek van Carry Slee. Ook was Ko te zien in de korte films Drone (2011) en Cowboys janken ook (2013)
sterstersterster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten