vrijdag 3 mei 2013

vrijheid,

Op 4 mei is het dan zover, dan gaan we weer stil staan bij alle mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid, we staan stil bij de gedachten dat we dank zij velen die gestorven zijn vrij zijn.. en vrij mogen zijn.. Ik vertel dit ook altijd aan mijn leerlingen zo net voor de vakantie, omdat ik het belangrijk vind dat ze dit weten. Ook vertel ik ze om stil te zijn die 2 minuten op een heel jaar  natuurlijk heel weinig  is en we moeten stil staan bij alle mensen die vechten voor de vrijheid, waar dan ook en voor welke vrijheid dan ook.. Dat maakt het soms zo moeilijk, kennelijk is er in Nederland een plaatsje waar men  vind dat als je als duitser bent gevallen voor de vrijheid, dat je dan niet herdacht hoeft te worden.. Hoe lastig is het om gewoon over je hart te strijken en te beseffen dat deze mannen ook zijn gestorven voor de vrijheid, ze hadden een andere gedachte over vrijheid dan wij , maar toch.. ze zijn wel gestorven en ze zijn inderdaad begraven in Nederland, ver van hun familie, ver van hun thuisland, ze liggen hier en men heeft nog steeds niet het besef dat het herdenken van de doden op 4 mei, al veel ruimer moet worden gezien. We moeten het niet meer koppelen aan de wo-11, ojee wat zeg ik nu.. ik denk dat er een storm van kritiek zal komen en wie weet word ik wel gelyncht, maar volgens mij moeten we stilstaan bij alle mensen die gestorven zijn voor de vrijheid die wij hebben, dank zij hun. De keus dat je mag kiezen voor welke kleding je mag dragen, dat je mag kiezen welk geloof je aanhangt, de vrijheid dat je naar de school kan gaan waar je wilt, dat je mag houden van wie je wilt, ook al zijn het er twee, dat je mag kiezen waar je wilt wonen, dat je mag zeggen en denken wat je wilt  (okey tussen de grenzen van wat normaal gevonden word) Kortom het gaat om de vrijheid die we voelen en mogen voelen.. het is een prachtig cadeau van al die mensen die gestorven zijn voor de vrijheid. Laten we er dan ook bij stil staan en over nadenken en beseffen dat er nog steeds mensen zijn die bezig zijn met vechten voor vrijheid, dat er nog steeds mensen zijn die onderweg zijn naar een land waar ze vrij hopen te zijn... En dan schrik ik toch op van een berichtje op nl.nu:

'Homoseksuele asielzoeker in Nederland slecht behandeld'

Homoseksuele asielzoekers worden in Nederland vaak slecht behandeld. Ze hebben regelmatig te maken met vooroordelen, discriminatie en zelfs geweld. Dat blijkt uit onderzoek van homobelangenvereniging COC Nederland.

Foto:  ANP
Bijna de helft van de voor het onderzoek geïnterviewde homoseksuele asielzoekers zegt bij gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het gevoel te hebben gehad dat ze niet openlijk over hun seksuele geaardheid konden vertellen. Ze krijgen bovendien vaak ongepaste vragen over hun seksleven.
In asielzoekerscentra krijgen homoseksuele vluchtelingen vervolgens te maken met discriminatie door medebewoners. Volgens de onderzoekers worden ze vaak bespuugd, uitgescholden of in elkaar geslagen.
Een vrouw vertelde dat andere asielzoekers bakstenen en een fiets naar haar hadden gegooid.
Discriminatie
Medewerkers zouden niet altijd adequaat optreden en zich soms zelfs zelf schuldig maken aan discriminatie. Sommige IND-functionarissen zouden bevooroordeeld zijn. Zo zegt een vrouw in het rapport dat een ambtenaar haar te mooi vond om lesbisch te zijn.
Bovendien komen tolken soms uit het land dat de asielzoekers juist ontvlucht zijn. ''Ze hebben daardoor het gevoel dat ze terug in hun land van herkomst zijn'', zegt onderzoekster Lieneke Luit.
Een vertaler uit Uganda zou tijdens een verhoor met kleine lichaamsgebaren hebben aangegeven dat ze geen respect had voor homo's. Het IND herkende de gebaren niet, maar de asielzoeker wel, en daardoor durfde hij niet zijn hele verhaal te vertellen.
'Zeer ernstig'
COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de conclusies 'zeer ernstig'. Ze roept staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op tot aanvullende maatregelen. Ineke wil onder meer dat medewerkers van de IND worden getraind.
Voor het onderzoek hield het COC interviews met 29 homoseksuele asielzoekers, voornamelijk afkomstig uit Uganda, Jamaica en Oekraïne. Het onderzoek is gefinancierd door het Europees Vluchtelingen Fonds.

Daarnaast het gedoe in dat gehucht wat ik niet met name zal noemen.. maar die kennelijk hebben besloten dat ze in het nieuws willen blijven omdat ze dit zo belangrijk vinden.. en ik denk dan alleen maar... kom op laten we 2013 ook eens vergevingsgezind zijn, die jongens die gevochten hebben aan de andere kant vochten voor hun vrijheid... en laten we dat herdenken al die mensen die gestorven zijn en nog steeds sterven voor de vrijheid omdat het een groot goed is..


 

1 opmerking:

  1. Dat gedoe was er vorig jaar ook, door alle aandacht wat het genereert, staan deze Duitse gesneuvelden toch steeds weer in de belangstelling en wordt er aan hen gedacht. Dat gedoe in asielzoekerscentra is erg maar ik ben er niet verbaast over, zij bij wie het woord discriminatie voor in de mond ligt, discrimineren zelf vaak het meest.

    BeantwoordenVerwijderen