donderdag 2 mei 2013

als ex-roker ben ik erg geschokt..


 
Ik ben boos, heel boos, als ex-roker die weet hoe erg het is om te stoppen met roken, en welk een gevecht je moet leveren tegen dat stokje dat zo bepalend is in je leven. De vrijheid die ik nu ervaar nu ik daar niet meer aan mee doe, en de gezondheid die ik ervaar, de rust die ik heb omdat ik niet steeds hoef te denken heb ik wel genoeg sigaretten, de frisheid in mijn huis, nu ik niet meer dagelijks hoef te luchten, niet jaarlijks hoef te witten omdat mijn kamer bahamabeige is geworden in plaats van ijslands wit.. dat is een genot.. al moet ik zeggen dat ik af en toe nog in de nacht wakker word en heb gedroomd dat ik heb gerookt.. gevolg.. ik in paniek, ik zoeken naar een asbak of ik hem gebruikt heb maar nee dat zeker niet het was maar een droom. En dan lees ik ineens dit bericht in de kracht, de tabaksfabriekanten hebben weer iets nieuws bedacht om de onschuldingen onder ons in de val te lokken, na het hoop ik verbod op verkoop van  energie dranken tot 18 jaar komt, de koffieshops ook niet meer aan mensen mag verkopen aan deze leeftijdsgroep, en het verbod op alcohol en tabak er is.. komt men met dit.. en dit is smerig, want iedereen weet het als je gestopt bent met roken, het is niet de nicotine die je mist, het is vaak de handeling die je doet, het je even niet zo zeker voelen en dus pak je een sigaret en die steek je op en dan.. juist je voelt je op je gemak. en dat is juist waarom ik zo boos ben over deze kindersigaret.. want de handeling afleren is tig keer moeilijker dan het stoppen zelf, je bent zo gewend aan dit stokje in je handen, en dus met de komst van deze sigaret is de weg naar een echte als je eindelijk mag roken wel heel gemakkelijk.. gevolg.. ik denk dat we over tig jaren weer heel veel rokende mensen hebben, dat ineens weer in restaurants, in kroegen etc gerookt mag worden... en juist dan zijn de poppen weer aan het dansen.. helaas. helaas grijpt de politiek niet in zoals zo vaak om onze jeugd te beschermen, laten we maar hopen op het gezonde verstand van de ouders.... ( en hiermee hoop ik vooral al van de rokende ouders die hun kind dit gaan verbieden... al vrees ik met grote vreze)
 

GGD ongerust over 'kindersigaret'

GGD Nederland maakt zich ongerust over de verkoop van de 'shisha-pen', een elektronische nepsigaret in felle kleuren die populair is onder kinderen. 

Foto:  ANP
Directeur van GGD Nederland Laurens de Vries sprak donderdag op Radio 1 van 'een slechte ontwikkeling'.
Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. In de pen zit geen tabak of nicotine, maar wel een hoop andere stoffen die worden geïnhaleerd zoals onder meer propyleen, meldt stichting Stivoro, die al eerder zorgen uitte over de opkomst van de pen. Bij het inhaleren verschijnt een rood puntje, zoals bij een echte sigaret.
"Kinderen leren ermee te inhaleren over hun longen", vindt De Vries. Met name in Amsterdam en Arnhem is de nepsigaret volgens hem populair. Het roken van de kindersigaret werkt drempelverlagend, aldus de directeur. De Vries roept tabakszaken op de shisha-pen niet te verkopen. De sigaret valt niet onder de tabakswet.

Verbod


Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) beantwoordde in april Kamervragen over de kindersigaret. Hij liet weten geen aanleiding te zien voor een verbod op de shisha-pen. Wel zei hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de pen te laten onderzoeken en op basis daarvan te bezien of verder maatregelen nodig zijn.

1 opmerking:

  1. Nou ja! Dit geloof je toch niet? Chocoladesigaretten zie je niet meer met St. Nicolaas, maar dan wel dit. te gek voor woorden.

    BeantwoordenVerwijderen