donderdag 19 november 2015

retour moeders


Afgelopen zondag ben ik even op en neer geweest naar mijn moeder. Omdat ik het af en toe wel gezellig vind als iemand met me mee rijd, heb ik vriendin Heleen gevraagd of ze het leuk vond om mee te gaan. Ze vond dit geweldig en aangezien we elkaar al een tijdje niet hebben gezien was het ook goed om op die manier onderweg lekker bij te praten.

De rit lijkt altijd korter als je met z'n tweeën gaat, je praat wat, je discussieert wat, je denkt wat, heerlijk. 

Bij aankomst stond mijn moeder net toevallig op de uitkijk op het balkon, ze was aan het kijken of we er al aankwamen. Dit keer was ik bewust wat vroeger gegaan, op aanraden van vriendin Kitty, omdat je dan ook automatisch wat eerder weg kan gaan, maar ook omdat voor mijn moeder haar ritme dan niet helemaal verstoord raakt.  Ze was helemaal blij dat we er aan kwamen.

Ze was blij met de bloembakje die ik voor haar had meegenomen en de krans van Heleen voor aan haar deur. Onderweg had ik bedacht hoe ik het zou kunnen gaan regelen voor de kerst, ik wilde een keer, en dit was weer een tip van vriendin Paulien, dat ze met kerst bij mij kwamen, al jaren ga ik op en neer op de eerste of de tweede kerstdag naar Groningen maar het zou toch ook wel een keer leuk zijn als ze naar mij zouden komen. Tenslotte is Alphen aan den Rijn naar Musselkanaal net zo ver als Musselkanaal naar Alphen aan den Rijn, al klinkt het voor velen uit het hoge noorden verder. 

Bij binnenkomst natuurlijk meteen aan de thee en de koek,  de vraag aan mijn moeder voorgesteld hoe ze het zou vinden als we met kerst een keer in Alphen aan den Rijn zouden zijn. Ze begon te stralen dit vind ze zo leuk en geweldig, een keer niet het gedoe bij haar thuis maar een keer ergens anders. Dus dat was al stap 1. Mijn moeder zei al meteen, dat ze evnetueel met een taxi zou komen, wat ik dan zo schattig vind, dat ze daar aan denkt.

Mijn broer en zijn vrouw en dochter, zouden ook komen , ze hadden speciaal vrij gevraagd voor deze zondag omdat het voor hen ook lang geleden was dat we elkaar hadden gezien. Dus toen we samen aan de thee zaten, heb ik ze gevraagd of ze het leuk zouden vinden om met kerst in Alphen te zijn. Natuurlijk had ik eerst slim gevraagd of ze vrij zijn met kerst, en dat waren ze, dus dat kwam goed uit. Mijn broer was meteen enthousiast, dus dat was snel geregeld, de dag moesten ze nog even kijken, maar later hoorde ik dat het eerste kerstdag zal worden. Ik heb ze beloofd dat ze dit jaar dan niets hoefden te koken of mee hoefden brengen maar dat ik een drie gangen menu, inmiddels is het al een vier gangen menu, en zal wel vijf gangen worden, mezelf kennende, omdat zij al de kosten hebben van het reizen.. Achteraf denk ik wat dom, ik rij ook altijd naar Musselkanaal met eten mee voor een gang en heb dan ook de reis kosten, maar ik ga natuurlijk niet zeuren hierom. Veel te leuk dat ze komen.

Tijdens de late lunch kwamen de verhalen los over verschillende dingen. We hadden het over dat je soms zo vreemd kan reageren op iets. Mijn moeder was op bezoek geweest bij een kennis van haar waarmee ze op reis was geweest naar met de Zonnebloem, wat erg leuk was. Deze mevrouw had een zwaar traumatische ervaring gehad, ze vertelde deze ook. Ze vertelde dat ze wat rommel in de container wilde gooien, en terwijl ze dat doet, hoort ze ineens een enorm klap naast haar. Ze kijkt om en ziet een vrouw op de stoep liggen. Ze was zo van slag, dat ze dus eerst naar die mevrouw toe liep en vroeg of ze was gevallen. Later bleek deze mevrouw van 10 hoog van de flat te zijn gesprongen en dus overleden was. Natuurlijk is dit een afschuwelijk verhaal, maar ook hebben we er met elkaar om  gelachen omdat het zo absurd is, er ligt een vrouw op de stoep, met waarschijnlijk toch overal bloed, en zij loopt er heen om te vragen of ze is gevallen.. Het is natuurlijk in triest maar ook niet zo gek wat ze deed.

Daarna kwam het verhaal over een mevrouw die altijd keurig heeft geleefd, geen schulden heeft gemaakt, en altijd haar schulden keurig heeft afbetaald. Toen ze was overleden, waren haar kinderen vergeten om dit ook te melden bij iets waarvan bedragen automatisch werden afgeschreven. Na een paar maanden opende ze de enveloppes van de giro om te zien dat moeders voor het eerst rood stond. De oudste zoon, belde meteen zijn zus op en maakte de opmerking dat moeders het goed er van nam daarboven, dat ze nu ineens rood stond. Hij heeft het tekort maar eerst aangevuld en daarna de rekening stop gezet. De humor ondanks dat het heftig is iemand te verliezen, is zo mooi en zo grappig om het te relativeren.

Daarnaast kwamen we natuurlijk ook over mijn vader zijn overlijden, ook over dat we met elkaar zijn as gingen uitstrooien, mijn vader als trouwe dienaar van de wet, hebben we illegaal uitgestrooid op en plek waar hij graag kwam of soms even zat om uit te kijken over de velden.  Terwijl we er toen na toe reden vroeg mijn moeder ineens Waar is Pa? Waarop mijn broer het antwoord gaf : " in de achterbak"  we moesten stoppen van mijn moeder, ze heeft pa uit de achterbak gehaald en hem op schoot genomen. Toch hebben we met elkaar hier ook smakelijk om gelachen.

Kortom het retourtje moeders was erg gaaf en leuk, zeker ook omdat het om vloog, bij het weg gaan, we wilden even helpen met de afwas etc. Dit wil mijn moeder nooit, omdat als we dan weg zijn, kan ze de leegte die ze voelt overbruggen door meteen alles op te ruimen en weg te ruimen, dan is het niet meteen zo stil en rustig. Dit is een gouden methode. 
Het terugrijden was ook gaaf en heerlijk zo onderweg, wat was het weer een mooie dag en al zie ik er altijd tegen op dat stuk te rijden, toch ga ik het vaker doen, tenslotte kan het nu nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten