maandag 23 december 2019

Hoop van licht voor iedereen

Elk jaar weer komt deze blog, schrijf ik dit op en vraag ik het weer.. 
zo ook dit jaar..

Elk jaar vraag ik dit aan de leerlingen of ze aub dat kaarsje willen branden zodat ooit misschien heel Nederland en wie weet hoeveel plekken in de wereld dat ook gebeurt, door de leerlingen die uitzwermen naar andere landen.. of ze ook dit kaarsje willen aansteken.

Zo ook aan al mijn volgers en vrienden op facebook, mensen die mijn blog lezen..

Wat hoop ik dat iedereen deze traditie volgt en inzet en dat we het blijven doen.. zodat ooit.. wie weet.. de hele wereld om 19.00 op kerstavond een kaarsje voor het raam hebben staan, ik zou zeggen doe een ledlampje... okey milieu vriendelijk is het niet dat plastic en die batterij, maar toch.. je weet nooit hoe het gaat lopen..  en dat we licht hebben in de wereld..  en wat zou het mooi zijn als we dat blijven doen. dit doorgeven aan iedereen die we kennen zodat ooit.. zowel facebook, als Instagram als de wereld om 19.00 laat weten aan alle mensen die zich eenzaam voelen, mensen die weten dat dit hun laatste kerst zal zijn, dat mensen die onderweg zijn naar een ander land, dat mensen die iemand dierbaar hebben verloren, weten dat er licht en hoop is, dit los van geloofsovertuiging, kleur of wat dan ook, maar dat we duidelijk laten weten dat er hoop en licht is..

In diverse klassen zitten dit jaar leerlingen die een dierbare hebben verloren, die noem ik dan ook in de klas of ze voor die leerling dat kaarsje op willen steken zodat deze leerling ook weet dat er voor hem of haar ook een kaarsje brand..

Afgelopen week vertelde ik voor het eerst dit ook in de isk klassen, ik schoof dit steeds voor mij uit maar dacht juist voor hen is dat ook bedoelt, dat als ze op kerstavond naar buiten kijken en die kaarsjes zien weten ze dat dezen ook voor hen zijn omdat ze hun familie zo missen..

Dat ik soms de woorden goed uitspreek, maar dat iemand iets anders hoort. maakte me weer bewust van dat soms het niet helemaal overkomt.. Ik had heel duidelijk kaarsje gezegt. Aan het einde vroeg een leerling, meneer hoe laat moet ik dat kaartje aan steken voor het raam.. Ik moest even nadenken en begon toen te lachen.. zei nee het is geen kaartje maar een kaarsje.. Als je een kaartje aansteekt voor je raam.. dan steek je voor je het weet je hele huis in de fik.. nee een kaarrrrrrsje..
De klas lachen en ik ook..

Ook kwam ik erachter dan sommige leerlingen uit de andere klassen totaal geen benul hebben van de dagen die er zijn, ik had het vorige week verteld over op kerstavond, zelfs gezegd op dinsdag de avond voor kerst. dit omdat dit een herkenbaar punt is.. waarop op het schoolfeest van donderdag avond een leerling uit klas 1 vol tros kwam vertellen dat hij dinsdag zijn kaarsje voor het raam had gezet.. een week te vroeg.. ik heb hem geprezen en gezegd wat goed van jou.. en heb het daar bij gelaten..  zo mooi ze willen het doen, dan moet je de intentie waarderen en het laten zoals het is. deze leerling komt er wel achter dat het eigenlijk anders is.. maar dat is niet erg.. nu heeft hij er aan gedacht..

Wat zou dat mooi zijn,.. en het leuke is het kost je geen geld. hooguit voor het kaarsje maar voor de rest die stak je toch al aan dus..

Dus laten we zorgen dat ook dit jaar weer de kaarsjes overal gaan branden.. en ik hoop op weer veel foto's op facebook insta en zeg maar waar allemaal.. Ik hoop dat de oud leerlingen die bijna altijd elk jaar nog een foto sturen van hun kaarsje die ze hebben aan gestoken.. soms zomaar ergens in de wereld.. waar niemand het kent en verwacht maar waar ze nu wonen.. ook sturen.. elk jaar vervult mijn hart zich dan met licht en hoop en warmte.. dit eenvoudig gebaar gaat door de wereld. en ooit hoop ik als ik eer niet meer mag zijn, over 100 jaar of zo, dat dan de hele wereld op kerstavond dat kaarsje aansteekt.. en dat de wereld in het licht zit van hoop en liefde en licht.. wat zou dat een mooi kado zijn..

Hoop dat jullie ook weer mee gaan doen ,.dierbare lezers... de mijne zal zeker branden, ookal zit ik waarschijnlijk in de auto maar er zit ligt al een ledkaarsje in de auto en die gaat zeker aan..

heb goede en mooie dierbare kerstdagen..  vol licht, hoop, liefde en warmte..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten