dinsdag 26 november 2019

klappen voor Bart

 Afgelopen dinsdag hadden we voor de zoveelste jaar weer de voorstelling Klappen voor Bart, deze voorstelling gaat over pesten en schuwt geen onderwerp hierin,

Bart verteld over zijn geboorte waarbij hij ook laat zien dat hij een hazenlip heeft. Hij legt uit wat het is en dat laat hij ook zien op een foto op een redelijk groot scherm. 

vanaf groep 5 tot en met het einde van de middelbare school is hij gepest. en waarom, juist omdat hij anders was.

De voorstelling gaat via allerlei mooie scene's en verhaallijn naar een prachtig eind. 
Hij staat daar in al zijn kwetsbaarheid, hij maakt grappen, hij verteld dingen maar hij is ook hard in wat hij zegt, soms grof, de hilarische scene met de banaan waaronder het lied van Serge brikin.. heerlijk deze show.

De leerlingen had ik voorbereid op de voorstelling door de bijbehorende filmpjes te bekijken maar ook door verhalen te vertellen waarom kinderen pesten een ook waarom de kinderen gepest zijn, ik doe dit altijd via het omdenken, ik zeg erbij dat niet gepest zijn omdat ze zwak waren maar omdat ze voor de pester te sterk waren, ze wilden het gepeste kind onderuit halen om zich zelf beter te voelen. 
Ik vertel er ook bij dat een pester geen vrienden heeft, hij heeft mensen die bang voor hem zijn, die met hem meelopen, maar vriendschap heeft als basis gelijkwaardigheid en vertrouwen. Angst is geen goede basis voor een vriendschap.

Er zijn twee filmpjes die veel indruk maken op deze kinderen, de film van dumpert
 waarbij een jongen uit zijn dak gaat en ineens uitfilpt omdat hij gepest is en gooit dan een jongen op de grond die zijn been breekt.
Daarnaast laat ik ook ene filmpje zien van twee meiden die via social media een meisje pesten omdat dit toevallig naar haar vriendje keek.. totaal te zot voor woorden.. maar ik laat daar ook bij horen dat als ze goed kijken wat er nu precies gebeurt. je ziet dat de meiden van de ene gedachten naar de ander gaan, ze denken het en maken het steeds groter. gevolg dat op een gegeven moment heel internet vol staat met teksten als free sex met de foto en het telefoonnummer van dat meisje.. dat meisje heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. 

Ze zijn stil en ik hoop dat het de leerlingen raakt en tot denken aanzet, dat ze beseffen hoe ze dingen vanuit een veronderstelling en invulling erg maken met alle gevolgen van dien..

De voorstelling is een absolute aanrader voor iedere school, naast dat de combi van de acteur Bart en David als licht en geluidsman al prachtig is om te zien is het geweldig om met ze samen te werken.

Elke school zou deze voorstelling in huis moeten halen, mede omdat ondanks de triestheid van het verhaal, het geen voorstelling van een slachtoffer is, maar van een winnaar.. die zijn pesters is ontstegen maar ook met veel humor worden de situaties gespeeld en gedaan.. 
onder de foto een promo voor de voorstelling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten