zaterdag 9 november 2019

couscous

Elke les begin ik met de isk met het uitbreiden van hun woordenschat.
Ooit lang geleden heb ik kaartjes gemaakt met daarom een voorwerp, een dier, een groente  of een bloem, gewoon de dagelijkse dingen uit en mijn leven.

Daarnaast heb ik dan het Nederlandse woord gezet, zodat ze en het plaatje kunnen zien, maar ook meteen het woord lezen. Ze moeten dan het woord uitbeelden zonder dat ze mogen praten.

Het leuke is, ik geloof daar namelijk in, dat ze zowel het woord lezen. het plaatje zien en in hun lichaam de handeling gaan voelen. gevolg ze leren het extra snel.

Vorige week vrijdag zat het kaartje met couscous ineens in de handen van iemand die het moest uitbeelden. Veel leerlingen wisten niet wat couscous was. Voor een Internationale klas is dat vreemd, maar toch, een jongen uit Polen, een jongen uit BraziliĆ«, een meisje uit Japan, kenden dit echt niet. Een aantal leerlingen uit SyriĆ« maar ook uit Engeland kenden het wel. Aangezien men toch wilde weten wat het nu precies was  had ik een de avond voor de volgende les besloten om maar eens wat couscous mee te nemen naar school en dit voor de leerlingen te gaan maken. ze konden het dan bekijken en zien. 

Het was zoals het vaak bij mij gaat, het komt op als kak.. ik had wel keurig wat boulion blokjes meegenomen en couscous maar nooit stil gestaan bij lepels en een pan..

Gelukkig heb ik in mijn lokaal een pan staan, dus dat was opgelost, lepels kon ik vinden op school en wat ook geluk was, was dat ik in een lokaal van een collega een waterkoker vond.. 

Dus ik kon mijn les beginnen met het maken van couscous. mensen die dit wel eens maken weten hoe veel werk het kan zijn.. het komt heel precies het aantal water de juiste hoeveelheid blokjes en roeren etc

De kinderen stonden om mij heen en dus begon ik mijn kookkunst.. ik ging eerst dat blokje boulion verkruimelen om daarna er wat koken water op te gieten. hem op te lossen, en daarna wat couscous erbij.. roeren, roeren roeren totdat je weet dat het niet meer oplost, en dan nog wat extra water. zodat hij gaar kan worden.

Tussendoor heb ik nog snel even wat spelletjes gedaan met ze, om ze daarna mijn couscous te laten proeven. Ze vonden het gaaf en lekker. geweldig was dit. De leerlingen die nogal wantrouwend zijn, die het ook thuis eten, zeiden meteen tegen elkaar.. Dit is veel lekkerder dan mijn moeder het maakt. 
Natuurlijk hadden er groente etc bij gemoeten maar dat was ik vergeten en dat zou ik ook teveel gedoe zijn geweest.

zoals ik wel vaker zeg het onderwijs is elke dag anders, maar het is ook wat jezelf er van maakt als je voor de klas staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten