zaterdag 23 juni 2018

laatste lesweek.....


Het is bizar, gisteren heb ik mijn laatste reguliere klassen op de vrijdag les gegeven, heel gek is dit, mede omdat mijn hoofd zegt dat ik nog niet zover ben, maar mijn lichaam zegt van wel. Ik moet toegeven dat het minder is dan andere jaren, ik heb geleerd om vroeger naar bed te gaan.. Is niet echt een leuk iets maar wel zinvol en het helpt toch wel een hele boel.

Heb met 3 klassen afgesloten, er waren twee klassen die heel graag film wilden kijken en daarbij drinken en chips eten, dat vond ik goed, ik had toch nog een leuke film dus waarom niet.

Ze hebben genoten.  Wel is het opvallend dat de groep eerste jaars, toch minder goed omgaan met deze vrijheid, ik zag een stukje wafel liggen, een leerling pakt het op en gooit het zo de kast met kleding in.. dus ik ben even uit mijn pannetje gegaan, heb hem gewezen op dat dit geen stijl is, je pakt het in je hand en dan gooi je het in de kast.. waarom niet in de prullenbak.. zo ook een leerling die een leeg blikje drinken in de kast gooide,.. bizar.. en ze hebben ook geleerd dat ze dus dat niet meer moeten doen bij mij.

Wat ik wel opvallend vind van deze tijd is, dat als je een leerling vraagt even iets op te pakken en in de prullenbak te gooien dat men meteen zegt het is niet van mij.. als of je dan niet verantwoordelijk bent voor dat wat er ligt.. ik geef daarop meestal het antwoord, dat weet ik, maar wil je zo aardig zijn het op te pakken en even in de prullenbak te doen. Dit inderdaad in de vragende vorm.. Als het antwoord nee is, dan kijk ik diegene aan , zeg heel eenvoudig.. ik denk dat ik het verkeerd geformuleerd heb, ik bedoel:" pak dat even op en gooit het in de prullenbak, ookal is het niet van jou!, al vind ik de eerste vorm wat leuker een vriendelijker maar kennelijk heb jij het nodig dat ik het heel dwingend zeg, dan is het voor jou duidelijk!" Het gekke is dat ze dan even gek staan te kijken maar het wel doen.. 
Je leert veel in het onderwijs.. je begint iets vriendelijk te vragen, maar uiteindelijk zeg je gewoon, dat doen we dus zo.. 

Opvallend vond ik dat een leerling binnenkwam met een grote tas van de Mac Donalds, met daarin friet, hamburgers etc.. kennelijk zijn daarin geen grenzen, men eet en neemt mee. 

De tijd waarin ik 1 zakje chips meenam en een klein flesje water zijn kennelijk voorbij.. ik zag tassen binnenkomen met 3 zakken chips, complete literflessen frisdrank... bijzonder was dit, mede omdat de leerlingen na die tijd toch nog zeggen, ik heb nog nooit zoveel gegeten ik heb een hele volle buik.. 

De twee uren heb ik met verbazing gekeken hoe de leerlingen massa's eten wegwerken, in allerlei soorten en maten, hoe ze snoep met chips afwisselen met koekjes en noem maar op...
het was een waar paradijs om te zien hoe kinderen omgaan met een nieuw verworden vrijheid.

Het is natuurlijk gemakkelijk om nu meteen te verwijzen naar de obesitas, dat Nederland steeds meer dikke mensen krijgt, dat we dat wel kunnen zien nu... maar dan ga ik even terug naar toen ik nog een puber was.

Ik dronk ook hele flessen frisdrank, 7-up op in de nacht, en at pakken koekjes op terwijl ik in bed lag, terug van het stappen.. dus ergens is er niet zoveel veranderd, met alleen het verschil... dat de verpakkingen van nu vele malen groter zijn met als gevolg dat mijn 2 flessen 7-up en mijn 3 pakken koekjes, en zakje chips.. totaal in ieder geval minder

en nee ik was niet dik in die tijd, ik was goddelijk slank.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten