zaterdag 4 september 2021

Berlijn ( dag van vertrek naar huis)

 

De dag waarvan ik wist dat hij zou komen is er nu alweer….het is alweer zover, de dagen zijn omgevlogen en ik moet weer naar huis, achteraf vraag ik me af waarom ik niet langer heb geboekt, maar weet zelf ook wel de reden waarom maar 4 dagen en niet 5, corona perikelen en nu kan ik met een gerust hart de laatste weken opletten of ik ziek word voor school weer begint.

Zoals gebruikelijk laat ik wederom een koffer achter in Berlijn, om zeker te weten dat ik terug ga, de koffer die er nog stond is afgestoft opnieuw gerangschikt, spullen eruit gehaald, nieuwe spullen toegevoegd, zodat er weer genoeg  is om te bekijken en te doen de volgende keer.

Dit keer was het een mix van kunst en geschiedenis wat prima samen gaat. Het raakt me allebei, indrukwekkend was het bezoek aan het concentratiekamp, maar ook de streetart waar de afgelopen jaren veel in is veranderd, veel nieuwe werk van nieuw opkomende streetart artiesten , kortom de stad heeft op dat gebied niet stil gestaan. 

Maar ook het bezoek aan het concentratiekamp heeft een diepe indruk gemaakt, dit kan ik iedereen aanraden om hen te gaan als je in Berlijn bent , het is meer dan indrukwekkend, al denk ik dat als je zelfstandig gaat je meer ziet al mis je dan wel de verhalen. 

Het panorama van het Pergamon was aardig maar eigenlijk het minste van alles, al is het goed geweest het te hebben gezien, wie weet is het extra leuk als ik naar Griekenland ga en heeft dit wat meer  voor mij als achtergrond. 

De ontdekking van het Vietnamees restaurant Poh is ook iets moois, kleinschalig met eenvoudig mooi eten, en geweldige bediening. Dat oude mannetje met zijn kleinzoon denk ik, dat niet uit zijn concentratie is te krijgen maar soms ineens straalt, ik hou daar van .

De streetart tour was als vanouds alleen trok ik de gids niet, heel jammer. Nadenkend besefte ik dat niet alleen zijn accent mij stoorde maar ook dat hij slecht was voorbereid maar ook dat hij de avond ervoor behoorlijk asn de drank was geweest waardoor hij last van zijn stem had, daardoor soms niet op kennis kon komen… jammer . 

Het uitchecken uit het hotel ging snel is je afmelden en gaan, het grote voordeel van vlak bij het station zitten is wel dat je  snel naar iedere plek van bestemming kan. Als een spin in het web. Ik hou ervan. Denk dat ik dit hotel vaker ga boeken. Was er voor de derde keer en wederom heerlijk. Om daar te zijn met name het na afloop zitten op de trap starend over dat ene stukje Berlijn en de dag overdenken. Dit keer wegens de hitte met een ijsje, bij wat minder warm weer met een kop thee. .

In tegenstelling met de heenreis ging het nu anders, ik stapte op de trein en rechtstreeks naar het vliegveld, binnen 30 minuten was ik op het vliegveld. Het is als Schiphol aankomen vlucht zoeken en inchecken. Dat was ff vaag, mede omdat de dame achter de balie zei dat alles goed was, maar ook mijn paspoort bij zich hield. Toen ik er om vroeg zei ze dat ze hem terug had gegeven. Dus niet. Bleek dat ze hem op een andere plek had neergelegd dan waar ik stond. Waarop ze zei.. ik heb hem terug gegeven…. Nee dus.. niet in mijn hand zei ik meteen.  Had ze niet van terug. 

Douane ging bijna net zo snel, ik deed alles in mijn bak, vergat mij iPad eruit te halen, op Schiphol hoeft dat niet, hier dus wel. En bij de scan.  Ik had alles keurig uit mijn zakken gehaald, werd ik nog hartstochtelijk door de man van de bewaking betast, op het scherm was niets te zien, mijn schoenen werden gecontroleerd, moest zelfs op 1 been gaan staan, kortom het was gedoe,… zo ook met mijn tas. Moest terug wegens de tablet en dus weer wachten.. zelfs op drugs gecontroleerd, maar ben nu zowel Corona proef ( zelftest in het hotel) en drugs en zonden vrij. Achter de douane is tegenwoordig meer te beleven dan hiervoor, je kan nu, daar door de shoppen dwalen dus heb ik me getrakteerd op deo en aftershave van mijn favoriete geurtje , men zegt tax Free, maar denk eerder dat het gewoon leuk is. 

Daarna lekker op het vliegveld rondgedwaald , het toilet is ver te zoeken dat viel me wel,op, maar dat is goed voor de spijsvertering zullen we maar zeggen..

De reis naar Berlijn zit er alweer op… ik moet toch snel de achtergelaten koffer weer eens opzoeken en opruimen… ik mis ,terwijl ik er nog ben, Berlijn …. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten