dinsdag 2 oktober 2018

slapen.... of niet

Hij stond ineens aan mijn deur.. hij kon niet meer slapen. hij kreeg niet de rust te pakken in zijn hoofd, hij zag beelden van het land waar hij vandaan kwam.... wat moest hij nou.

Hij kwam oprecht vragen wat hij nu moest, dus ik heb bewust tijd voor hem gemaakt en gevraagd wat er allemaal door zijn hoofd ging, waar hij aan dacht.

De beelden die hij vertelde waren beelden over het land waar hij vandaan komt, hij vertelde dat hij  niet in slaap kwam omdat deze beelden, die gelukkig niet waar waren, ineens komen.

Met hem zitten praten dat het waarschijnlijk een reactie is op wat hij allemaal heeft gezien in zijn leventje. maar dat het  iets kan zijn van verwerken wat hij heeft gezien.

Hij zit alleen maar aandachtig te luisteren.. hij drinkt als het ware elke woord op met zijn oren.

Dan vertel ik hem mijn tips die ik toepas als ik niet kan slapen.. dat ik vaak ontspannend ga liggen op mijn rug, dat ik ademhalingsoefeningen doe, dat ik mijn hand op mijn buik leg en dat ik gewoon diep in en uit adem.. dat ik op die manier ervoor zorg dat ik dus in slaap val.

ik vertel hem dat de gedachtes, die komen, of de beelden die ik zie dan laat voor wat ze zijn.. ik benoem het en laat het gaan.

Ook vertel ik mijn tip dat ik soms ga liggen te tellen ik begin bij 1000, en tel terug naar 0, soms maak ik het moeilijk, omdat ik dan mezelf dwing om bijvoorbeeld alles met een 9 niet te mogen zeggen, gaat het mis dan moet ik overnieuw beginnen...

Kortom ik gaf hem wat tips. daarnaast kreeg hij van mij een blauwe steen, die hij in zijn handen moest nemen voor hij gaat slapen en hem vast moet pakken en dan moet zeggen, ik ga nu lekker slapen en al mijn zorgen en problemen leg ik met deze steen op mijn bureau. daar moeten ze blijven liggen... 

De volgende ochtend zie ik een stalende jongen komen, hij heeft geslapen, hij heeft gedroomd over mooie stranden en een blauwe zee... en hij is super blij.. het werkt meneer zegt hij nog blij.

Ik heb hem niet gevraagd of hij op dat strand ook meisjes zag in bikini.. ik denk dat als hij die beelden krijgt hij ook tijdelijk niet meer slaap.

Onderwijs ik zeg het vaker. elke dag weer anders en elke dag weer leuk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten