dinsdag 12 september 2017

Het geheim van de meester


Afgelopen week belande ik zomaar in dit programma.. en ik ben verkocht.. wat een prachtig programma is dit. 

Ik viel er zomaar in, en voor ik het wist volgde ik het programma en heb ik het uitgekeken. 
Dit keer ging het om een schilderij van Vincent van Gogh, hij had een stilleven gemaakt, maar men ontdekte door en rongen foto te maken dat er nog een schilderij achter zat. Dus dat moest uitgezocht worden. 
Men ging opzoek naar het schilderij van de twee worstelaars Het schilderij dat dus is overgeschilderd.
Via een zoektocht via Antwerpen, kwam men achter de gezichten en lichamen van de worstelaars. Dit gaat natuurlijk niet zomaar, maar het gaat via allerlei omwegen, zoektochten etc.. Kortom het was heel mooi en boeiend om te zien. hoe men via via ineens tot de personen komt. Hoeveel schilderijen men heeft bekeken om zeker te weten dat de figuren die Van Gogh heeft gebruikt ook inderdaad deze mannen zijn.

Boeiend om te zien. zeker het gegeven dat nadat het schilderij is gemaakt, wat voor de kunstenares best wel een moeizaam proces was, weer ging overschilderen in de stad Parijs, waar Vincent dit schilderij had gemaakt. Een kopie van het origineel staat er dan naast, en ze schildert het schilderij dan na, om zo te voelen wat waarschijnlijk Vincent ook heeft gevoeld. Dit schilderij komt dan tijdelijk, in dit geval in Kruller muller te hangen. Het is prachtig om te zien, zeker omdat er toch wat kleine verschillen zijn om zo het origineel van de kopie te laten onderscheiden. Ik vraag me dan wel af, wat gaat er uiteindelijk met het schilderij wat een kopie is gebeuren, word het vernietigd of word het opgeslagen ergens, de handtekening van Vincent is zelfs nagemaakt.. het gevolg zou kunnen zijn dat men over tig aantal jaren ineens denkt een onbekend werk, voorstudie te hebben gevonden van Vincent van Gogh, terwijl hij eigenlijk vals is...

Dat zou bizar zijn, er zijn mensen voor minder veroordeeld tenslotte...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten