vrijdag 11 augustus 2017

Bansky.... geschiedenis.... free tour




Vandaag vroeg mijn bed uit, ik had me voorgenomen om vandaag maar eens naar Amsterdam te gaan,. De tentoonstelling in MOCOmuseum over het werk van Banksy, waar ik heel veel over hoor bij de streetart tours wilde ik wel heel graag zien. Wetende dat het tegen zijn einde loopt had ik maar bedacht dat ik beter nog snel even in mijn vakantie kan gaan, zodat ik niet in de drukte zit van de weekeinde.
Dus vroeg met de interliner naar Amsterdam. Dat ging zoals altijd vlekkeloos, je stapt in.. je stapt over en klaar je bent er. DAarna met de tram naar het museumplein om daar  naar het Moco museum te gaan. Om de dag compleet te maken had ik me aangemeld voor een streetarttour die vanaf de dam zou starten. Dus het was een leuke dag wat ik voor de boeg had.

Het museum is eigenlijk een oude villa en van binnen is het prachtig om te zien, er zijn mooie ruimtes en de werken van Bansky komen goed uit. Er was vooral veel schilderwerk op linnen, minder echte streetart, al waren er dingen waarbij stukken muur dus echt tentoongesteld werden.

Het was een boeiend overzichts-tentoonstelling al ergerde ik me wel aan dat alles in het Engels was geschreven, ik spreek prima Engels, ik kan het ook prima lezen, maar had het leuker gevonden dat je het ook in het Nederlands kan lezen. De kleine tentoonstelling van Dali was aardig, maar aangezien ik in het museum van Dali in Berlijn ben geweest en daar toch een beetje wegkwam met het idee die man is niet geniaal maar gewoon gek.. vond ik zijn werk wat ik zag wel aardig maar het kon me niet echt raken.

Na het bezoek aan dit museum ben ik terug gegaan naar de Dam, om me daar bij de streetarttour te melden. Aangezien ik nog tijd over had, heb ik besloten om toch even snel de Nieuwe Kerk in te lopen, dit omdat er een tentoonstelling was, die me eigenlijk niet aan sprak. maar ja een museum jaar kaart doet wonderen die opent deuren die ik anders gesloten zou houden. Dus toch even snel naar binnen.. Het was een prachtig tentoonstelling omdat het over de geschiedenis van de nieuwe kerk ging. Een gebrandschilderd raam waarop al onze vorsten en vorstinnen staan, nooit geweten en zo veel meer leuke wetenswaardigheden dat ik geen moment spijt heb gehad dat ik er heen ben gegaan en het eigenlijk iedereen wil aanraden.

Daarna ben ik naar de dam gelopen om me te melden bij de streetart tour.. helaas werd me pijnlijk duidelijk dat de gids in ieder geval geen streetart tour gaf, als stond het zo wel beschreven maar een alternatieve tour door de stad. Kan ook boeiend zijn dat is op zeker maar dit was wel een beetje een tegenvaller voor mij, ik had me juist verheugd op de streetart van Amsterdam te zien omdat het er echt wel is.

Helaas bleef de gids erg steken in de wiet en koffieshops verhalen, verhalen over waar zijn vrienden wonen. Wel een grappig verhaal over dat in Amsterdam een huisje is waar zgn de jongen die in Haarlem zijn vinger in de dijk stak, dit is een rijksmonument en er staat echt de tekst dat deze jongen hier is opgegroeid.. Alleen blijkt die jongen niet eens te bestaan te hebben .. erg grappig. We houden  er van om ergens toch maar iets te behouden al is het niet waar.

Verder had hij op zich niet zoveel inhoudelijks te vertellen, ja leuk om even de alternatieve rode buurt te zien, het Anne Frank huis, het Mutatuli museum, het homo monument maar heel eenvoudig het was niet wat ik had verwacht, Daar kwam bij dat hij vaak hele stukken liep waar niets te vertellen was. Een heel vaag verhaal bij een beeldje over Sinterklaas en de discussie over zwarte piet. over dat mensen kom en op koningsdag op 30 april maar dat dat niet meer zo is etc.. kortom ik heb een paar keer op het punt gestaan dat ik dacht ik ga zelf wel verder dwalen door de stad, ik ga mijn eigen dingen zoeken. Op een gegeven moment was ik de groep kwijt.. en dus dacht ik dat is niet erg ik kan dan nu zelf kijken naar dingen die ik leuk vind. Helaas kwam ik ze weer tegen dus ja kon ik ook niet niet meelopen, Heb de hele toch van 2 uur uitgelopen maar kan wel zeggen dat dit geen aanrader is.. Ik heb nog niet tig streetartours gelopen, slechts drie, waarvan ik nu met zekerheid kan zeggen dat de laatste in Berlijn een topper was, daarna London en daarna de eerste tour in Berlijn.. en deze in Amsterdam. ik denk dat als ik voor een eerste keer een free tour zou doen.. dat ik nooit meer een tour zou doen. zo slecht vond ik hem.
Aangezien ik vakantie heb, heb ik geen uitlatingen gedaan over de tour, niet over hoe ik het vond. ik heb vriendelijk een hand gegeven en keurig dank je wel gezegd. Er is ook niet gevraagd, terwijl hij wist dat ik wel vaker een tour loop. Maar dat is ook niet erg. ieder zijn ding.

De terugreis verliep zoals het hoort. lekker snel en prima
kortom het was een heerlijk dagje Amsterdam met weer een bijzondere ervaring.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten