vrijdag 23 juni 2017

Blauw bakje

Al jaren heb ik in mijn lokaal een winkelmandje staan met daarin blauwe bakjes. Deze bakjes zijn nog een erfenis van een kamp heel, heel lang geleden. Deze blauwe bakjes heb ik destijds meegenomen en ze grondig schoongemaakt, dit omdat ik dacht, ik kan er vast wel een keer wat mee. Dat kon ik dus ook..

Het duurde even maar ik heb soms creatieve ideeën en dus kwam ik op het idee om een blauwe bakjes mand te maken. Deze mand bestaat dus uit ongeveer 25 blauwe bakjes met daarin kaartjes. Op deze kaartjes staan straffen, deze straffen moeten de leerlingen bij een overtreding uitvoeren.

Het zijn geen gekke straffen, het zijn straffen die variëren van schrijf een opstel tot maak een gedicht over hoe leuk school is. Daarnaast zitten er straffen in waarbij ze iets voor de klas moeten doen.

Deze blauwe bakjes hebben in de loop der jaren iets magisch gekregen en leerlingen willen weten wat er in zit. Ze gaan nog net niet expres zorgen voor dat ze hem krijgen. maar ze willen het wel weten.

Deze week had ik met een klas afgesproken dat twee leerlingen uit de klas een blauw bakje mochten pakken, maar dat ze de straffen dan ook moesten uitvoeren. Dit wilden twee waaghalzen wel.

Dus aan het einde van de laatste les, kwamen deze twee knapen stoer aanlopen, zij zouden wel even de blauwe bakjes proef doen. Er zat toch niets in volgens hen.. Helaas, er zit inderdaad 1 bakje in waar niets in zit, in de rest zitten heel wel straffen, soms maar 1 kaartje, soms 2 .. dit om het nog spannender te maken. Bij 1 kaartje moeten ze de straf die ze pakken doen, bij 2 of meer kaartjes mogen ze kiezen welke straf ze gaan doen.

De hele klas hield hun adem in.. en de twee pakten met veel bravoure de bakjes, natuurlijk heb ik ze nog even zitten prikken met de opmerking. je weet het he, open doen is de straf doen.

De leerlingen hadden het lef en ja hoor ze opende de bakjes.. de twee straffen waren, de ene moest een rap schrijven en voor de klas komen presenteren,. de ander moest  een gedicht maken over hoe leuk de school is..

Ze hebben deze straffen natuurlijk uitgevoerd zo sportief zijn ze dan ook wel weer.

Ik kreeg via collega's te horen dat men onder de leerlingen al heel druk aan het vertellen waren dat de blauwe bakjes inderdaad voorzien waren van straffen. dat ze dus toch maar moesten opletten bij mij

Het is een speelse manier om met straffen om te gaan, vaak is de spanning voor een blauw bakje groter dan de straf zelf.. en het werkt, de leerlingen zien de humor er van in.. en lachen er om.. De ouders ook die begrijpen dat helemaal en lachen er ook om.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten