zondag 6 september 2015

als kind aan huis




 Als graag geziene gast op paleis Soestdijk, ben ik gisteren met vriend Frans afgereisd naar het paleis om nogmaals de tuin en het paleis te bezichtigen. Het is natuurlijk bijzonder, mede omdat het toch een paleis is uit mijn jeugd, waarbij de Oranjes op een enorm bordes stonden, die vol lag met bloemen. Het gekke is, dat Bordes is dus helemaal niet zo groot. Sterker nog, het Paleis oogt enorm, als je er langs rijd, uit mijn jeugd herinneringen was hij inderdaad enorm groot. Toch is het gek als je dan daar loopt je ineens beseft dat hij echt niet zo heel diep was, het was een lang gebouw maar niet echt diep. De kamers lijken in verhouding erg klein.

Er zijn in het paleis prachtige dingen te zien, zoals dat er op de jaren 50 lichtknopjes en rood stickertje zitten, zodat je weet dat hij uit is als hij naar beneden staat. Ook het knopje op de tafel waar Prins Berhard op drukte als er aan de eettafel de volgende gang kon worden geserveerd. Van alles is er te zien en genieten. Bij een klein stukje van de rondleiding die we volgden, hoorden we van het ongeluk van Prins Berhard, hij was daar zo van geschrokken dat hij het stuurwiel van zijn auto in zijn werkkamer heeft gehangen zodat hij er dagelijks aan herinnerd werd. Hiervan staat er zelfs nog een afdruk achter het gordijn. Tevens dat het grote raam van zijn werkkamer in 1938 zo was gemaakt dat hij als hij op een knopje drukte in het bordes verdween, dus geen openslaande deuren maar gewoon  weg laten zakken in de grond. Geweldig. Dat de prins kouwelijk was, bleek wel uit het feit dat zijn werkkamer altijd 28,8 graden moest zijn en zijn slaapkamer 30 graden.. Heel bijzonder, hij zal het nu wel heel koud hebben in de koninklijke grafkelder in Delft.

We hebben samen genoten van deze tocht door het paleis, het is toch weer even wat anders dan anders en het was leuk om te zien, natuurlijk heb ik nog even een High 5 gegeven aan de koningin. Dit hoort erbij natuurlijk.

Een heerlijke wandeling door het park waar we ook genoten hebben van de prachtige bomen, de mooie en vaak toch wel bijzondere kunstwerken.. kortom het was weer een enige middag met als afsluiting lekker eten bij de chinees in Capelle..  heerlijk wat een geweldige leuke dag wederom.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten