maandag 7 oktober 2024

ondergrondse sporen ( tv docu in 8 delen )

 

Sinds een paar weken volg ik op zaterdagavond deze documentaire en hij raakt, ik zie dingen die ik nooit heb gezien of gehoord. Het geeft je veel stof tot nadenken maar ook laat het zien hoe sterk de tot slaaf gemaakte mensen waren en hoe ze een ondergrondse spoor  op hadden gezet om mensen naar de vrijheid te geleiden. Tevens worden veel duidelijk dat bepaalde gospels ineens een lied zijn waarin men aangeeft dat de ondergrondse trein ging rijden en de plek waar ze moeten zijn.. 

Ook zit er in de documentaire humor, twee donkere vrouwen die op een voormalig landgoed zijn waar ze slaven hielden, waar ze echt afschuwelijk werden behandeld. Ze mochten nooit het huis in van de rijke eigenaren.. en wat zeiden ze.. hoe dan ook, wij gaan nu het huis in en we gaan daar zeer uitgebreid op het toilet zitten. ze zullen het weten dat we er zijn. heerlijk die vrouwen.

Ik ben diep onder de indruk hoe ze de documentaire hebben gemaakt, de overeenkomst tussen het verleden met soms ook linken naar het nu. Een absolute aanrader in mijn ogen..


Review, recensie van de docu

Documentaireserie ‘Ondergrondse Sporen’ toont doorwerking slavernijverleden in het huidige Amerika


In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november 2024, lanceert Omroep ZWART de achtdelige documentaire reeks Ondergrondse Sporen.

In de serie, geproduceerd door productiehuis de Haaien nemen tv-makers Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink de kijker mee op een reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Tijdens hun reis onderzoeken de makers de huidige stand van Amerika en laten ze zien hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024 beïnvloedt. Ondergrondse Sporen is vanaf 31 augustus om 22:09 te zien bij omroep ZWART op NPO 2 en NPO Start. 

Sporen van vrijheid
Om de verdeeldheid binnen de Amerikaanse samenleving in beeld te brengen reizen filmmakers Martijn en Finbarr, de een zwart en de ander wit, langs de route van ‘The Underground Railroad’. De reis voert hen door de staten Mississippi, Alabama, Tennessee, Missouri en Illinois naar Chicago en Detroit om uiteindelijk in Canada te eindigen. Ze bezoeken onder meer de Angola Prison, een immense gevangenis, voorheen een katoenplantage, waar destijds tot slaafgemaakten werkten. Hier worden zwarte gevangenen als gladiatoren voor de stieren geworpen tijdens de Angola Prison Rodeo, een jaarlijks terugkerend evenement waar ze voor een paar tientjes hun leven wagen. In St Louis ontmoeten ze een oerconservatief, wit advocatenechtpaar dat het nieuws haalde door met automatische wapens Black Lives demonstranten uit hun voortuin te jagen. Maar ze zien ook de mensen die schadevergoeding voor het slavernijverleden krijgen, iets waar ze in de hele wereld over praten, maar niets aan doen. De herstelbetaling komt onder meer uit belasting op de gelegaliseerde wietteelt.

Hollandse nuchterheid  
De filmmakers worden gedurende de serie voortdurend geconfronteerd met hun eigen kleur en met elkaar. Hun reis door een land met een geschiedenis die getekend is door kleurcontrasten dwingt hen met hun Hollandse nuchterheid na te denken over wie zij zijn, waar zij staan, en hoe zij zich verhouden tot hun omgeving. De serie biedt een confronterende spiegel voor spanning en vraagstukken die ook in de Nederlandse samenleving spelen, van de Zwarte Piet-discussie tot racial profiling.

Akwasi Ansah, creatief directeur van Omroep ZWART, over de serie: "Het Amerika van nu is als een tikkende tijdbom die om diepgaande reflectie vraagt. In Ondergrondse Sporen doen Martijn en Finbarr dat op indrukwekkende wijze. Met hun reis langs de Undergrond Railroad leggen ze de historische wortels van de maatschappelijke verdeeldheid in Amerika bloot. De manier waarop ze dit doen, hebben we in Nederland nog nooit gezien. Als kleine aspirant omroep zijn we ontzettend trots dat we een achtdelige documentaireserie van deze grootte hebben kunnen maken in samenwerking met De Haaien in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.”

Over Ondergrondse Sporen
De achtdelige documentaireserie 'Ondergrondse Sporen', geproduceerd door De Haaien, behandelt thema’s als maatschappelijke verdeeldheid, raciale kwesties en onrechtvaardigheid in het huidige Amerika. Deze thema's worden onderzocht in de context van de doorwerking van het slavernijverleden, waarbij de serie kijkers meeneemt langs de historische route van de Underground Railroad.

Volg de reis van Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink  en bekijk ‘Ondergrondse Sporen wekelijks vanaf zondag 31 augustus, 22:09, Omroep ZWART, NPO 2. 

Over De Haaien
De Haaien wil een breed publiek bereiken door verhalen te vertellen. Kleine, menselijke verhalen die het grote duiden. Deze verhalen hebben een duidelijke maatschappelijke relevantie en laten werelden zien waar het kijkerspubliek niet snel zal binnentreden. De Haaien maakt hierbij veelal gebruik van een documentaire televisie-aanpak, waarbij de authenticiteit van de mensen die ze tegenkomen voorop staat.

Over ZWART
ZWART is een publieke omroep die in 2020 is opgericht door Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe en heeft als missie om nieuwe helden de kracht te geven om een thuis voor iedereen te bouwen. De omroep is opgericht als antwoord op de vraag naar meer diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse medialandschap. In 2024 wil de omroep haar kwetsbaarheid omzetten in kracht en zo landelijk nog meer impact maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten