woensdag 16 oktober 2024

Appelmoes zelf gemaakt ..

 

 1

Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine stukjes. Pers de citroen uit. Doe de appelstukjes in een grote pan. Voeg het water, 1 el citroensap (per 4 personen), de suiker en kaneel toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Zet de deksel schuin om de pan en laat 15 min. koken. Roer regelmatig door..

Pureer de appelmoes voor een gladde moes fijn met de staafmixer.

Aangezien ik heel veel appels had afgelopen weekeinde besloot ik om maar weer eens appelmoes te maken, het is niet zo heel veel werk, je hebt nodig, kaneel, appels ( ik gebruik gewoon elke appel die ik kan vinden) rozijnen,  water en wat suiker, maar zonder suiker kan het ook prima, en wat citroenzuur om de appels gewoon wat meer kleur te laten behouden.

Zelf ben ik geen fan van de laatste stap het pureren van de appels. .ik heb liever compote zoals het heet. Dus ik doe grove stukken in de pan.... en wat kaneelstokjes erbij.. tevens wat suiker en water..

Het schillen dacht ik dit jaar goed te doen, ik had van mijn moeder een appelsnijder gekregen waarbij je dus heel gemakkelijk de appel in partjes snijd maar ook  dat je dan gemakkelijk het klokhuis verwijderd, geloof me het is even leuk totdat tot tig keer het klokhuis blijft steken en dat je die er bijna niet uit kan krijgen... gevolg een hoop gedoe en ellende.. dus uiteindelijk ben ik maar op de oude weg verder gegaan, gewoon schillen en dan in vieren verdelen, klokhuis eruit en in twee stukken en dan de pan in.. net zo handig en erg lekker.. het was meteen dus sneller klaar, al had ik wel mijn vingers behoorlijk bezeerd aan de snijranden van dat ding om je appel te snijden..

Maar nadat alles had gekookt, afgegoten was, ik de rozijnen, die geweld waren, de kaneelstokjes uit de appelcompote had gevist,  in de compote had gedaan met kaneel en wat citroen zuur, het heb laten afkoelen had ik ineens een hele pan appelmoes en die is, nadat een gedeelte in de diepvries is gegaan, lekker als aanvulling bij de paddenstoelen/ sjalotten quiche die ik ging eten..

kortom het is even wat werk maar dan heb je ook wat.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten