woensdag 21 januari 2015

stef bos

 
Vanavond met vriend Ayaz en vriendin Heleen afgereisd naar Gouda, om daar het concert van Stef Bos bij te wonen. Een man die ik zo enorm bewonder om zijn stem, zijn verhalen en zijn liedjes.
 
Zijn concert had ik al eerder bezocht, maar dat viel voor  mij wat tegen omdat het helaas samen met een meisje was, en dat meisje probeerde net iets te populair te zijn, heel jammer, het gevolg was wel dat ik alleen maar dacht, ik ga naar een echt concert van hem alleen en daarna besluit ik of ik hem echt geweldig vind of dat ik denk dat ik hem geweldig vind.
 
Ik ben om, ik had het voorgaande stukje al geschreven maar ik ben echt om, wat een woordkunstenaar is deze man en wat een prachtige show met mooie teksten die hij verteld en dan ook nog de liedjes die hij zingt. Zo kwaliatief goed, ik kan het aanraden aan een ieder om deze man echt life te aan zien in het theater.
 
recensie van de cd
 
"Hoeveel levens moet je leven om op een dag jezelf te zijn?", vraagt Stef Bos zich af op zijn album Mooie Waanzinnige Wereld. De zanger kijkt met een kritische blik naar wat ons drijft.
Het is alweer bijna 25 jaar geleden dat Stef Bos zijn debuutsingle Is Dit Nu Later uitbracht, een jaar later opgevolgd door zijn grote hit Papa. De twaalf liedjes op het album Mooie Waanzinnige Wereld schreef hij samen met de muzikanten uit zijn begeleidingsband. De hechte samenwerking resulteert in een organisch geheel.

Topnummers:

1. Narrenschip
Stef Bos weet, zoals gewoonlijk, op poëtische wijze zijn opvattingen te delen over de samenleving en het menselijke gedrag daarin. Het sterkste voorbeeld op Mooie Waanzinnige Wereld is het pakkende Narrenschip, een prettig in het gehoor liggend countrynummer met een zacht zoemend orgel en een fluisterende accordeon.
2. Schemerlicht
Er is weinig uptempo materiaal te vinden op Mooie Waanzinnige Wereld, waardoor het kabbelende Schemerlicht bij beluistering van de volledige plaat iets aan impact verliest. Afgezonderd van de rest, hoor je een troostend slaapliedje, op fraaie wijze omlijst met pedalsteel. Het bitterzoete lied biedt wat tegenwicht tegen het venijn.
3. Hier En Nu
Veel Nederlandse zangers hebben een onverklaarbare voorliefde voor authentieke Amerikaanse muziek, neem Huub van der Lubbe of Daniël Lohues. Ook Stef Bos gebruikt die zogenaamde rootsmuziek als artistieke basis voor zijn liedjes. Hier En Nu is melancholische countrysoul in lijn van Solomon Burke en Ray Charles.

Plus- en minpunten:

De grote kunst van Stef Bos is om zijn boodschappen en visies op een dusdanige manier in te kleden dat ze behapbaar blijven voor een groot publiek, zonder dat hij zijn meningen op enige manier verbloemt. Zijn beschouwingen luisteren dankzij de uitstekende producties lekker weg. De dynamiek zit ‘m vooral in de woordkeuzes.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten